Dogecoin u sedam dana porastao za 120 odsto zbog kupovine Twittera

Valuta

Kriptovaluta Dogecoin (DOGE) opet je u samom vrhu interesa ulagača i u posljednjih nedjelju dana porasla je za 120 odsto kao posljedica toga što je Elon Musk kupio Twitter.

Tim potezom Musk je pokrenuo još jedan period rasta dogecoina, pa je već vidljiv veliki skok u cijeni te kriptovalute.

Elon Musk je oduvjek igrao ključnu ulogu u rastu i razvoju dogecoina. Njegov uticaj na opšti tok kripto-tržišta je značajan, pa smo mnogo puta svjedočili kako je jedna njegova Twitter objava znatno uticala na cijenu određenih kriptovaluta, posebno dogecoina. U mnogo navrata upravo je nazvao dogecoin “kriptovalutom svih ljudi”.

Službenim preuzimanjem Twittera, Elon Musk bi mogao da počne da dogecoin koristi i za mnoge usluge koje ta društvena mreža nudi.

Što se tiče opšteg stanja u svijetu kriptovaluta, bitcoin je manje u fokusu u posljednjih sedam dana. U tom periodu bitcoin je porastao za oko osam odsto, dok su druge kriptovalute (poznatiji pod nazivom altcoini) napravili višestruki rast. To sugeriše da su ulagači polako prebacili interes prema drugim digitalnim valutama, u ovom slučaju prema dogecoinu.

U trenutku pisanja teksta, cijena dogecoina iznosila je 0,125 dolara. Početkom nedjelje, tačnije u ponedjeljak, cijena se kretala na oko 0,05 dolara. Ako se ovi parametri uzmu u obzir, dolazi se do porasta od 112 odsto, dok je u pojedinim trenucima dogecoin bio u plusu i preko 150 odsto.

(Bloomberg Adria)