Ruska rublja pobjednik na valutnim tržištima, predviđa se rast i u 2017.

Vrijednost ruske rublje u 2016. godini porasla je 20,1% prema američkom dolaru, a 24,7 odsto u odnosu na euro.

Trgovanje u protekloj godini rublja je zatvorila na nivou 61,27 rubalja za dolar, i 64,52 rubalja za euro. Na kraju 2015. godine kurs rublje je iznosio 73,59 rubalja za dolar i 80,43 rubalja za euro.

Ruski analitičari očekuju da će rublja jačati i u 2017. godini i te svoje prognoze potkrepljuju sa više argumenata.

Prvo, poslije dogovora OPEC-a i drugih zemalja proizvođača nafte, cijena nafte se stabilizovala, a očekuje se i rast cijena „crnog zlata“, što će pozitivno uticati na vrijednost rublje. Drugo, ruska privreda se adaptirala na situaciju i počela je da pokazuje rast, na primjer industrijska i poljoprivredna proizvodnja bilježe rast, a analitičari su uvjereni da će taj trend biti i nastavljen.

Kurs rublje se više ne nalazi u direktnoj zavisnosti od cijena nafte. Na njega utiču i drugi faktori — odluke Federalnih rezervi koje će, kako se očekuje, podići kamatnu stopu.

– Glavni faktor koji utiče na rusku nacionalnu valutu svakako je cijena nafte. Stoga ako cijena nafte bude fiksirana i kurs rublje će biti stabilan. Početkom 2017. trebalo bi da stupi na snagu Sporazum o smanjenju proizvodnje nafte i to će se, svakako, pozitivno odraziti na kurs rublje. Podsjetiću da su se proizvođači nafte, na čelu sa OPEK-om, dogovorili da smanje proizvodnju „crnog zlata“ za 1,2 miliona barela dnevno, na 32,5 miliona barela. Ali trebalo bi imati u vidu da i drugi faktori utiču na kurs nacionalne valute, uključujući naravno i Savezne rezerve SAD. Ako potezi koje budu povlačili budu usmjereni na povećanje referentne kamatne stope, tada će biti manje novca, jer će u tom slučaju vrijednost dolara porasti. Ovdje važi pravilo: dolar više — rublja niže. Međutim, niz faktora ukazuje na to da će rublja 2017. godine biti u boljem položaju nego u 2016, ili će, u krajnjem slučaju, biti stabilna. Podršku rublji daće i plaćanja poreza u januaru, jer će u tom periodu nacionalne kompanije zbog izmirivanja tih obaveza prevesti strane valute u rublje. Potražnja za ruskom valutom će samim tim porasti, a njen kurs će ojačati – rekao je za Sputnik Pavel Daševski, generalni direktor analitičkog portala o finansijama „Dolgi“.

Analitičari prognoziraju da će se iduće godine kurs rublje u odnosu na dolar kretati u dijapazonu od 58-65 rubalja, što će zavisiti od cijene nafte, ključne stope Fed-a i Centralne banke Rusije. Važan faktor je i geopolitika, kao i slabljenja ili jačanja antiruskih sankcija.

– Sada se ruska privreda adaptirala na spoljašnje pritiske. Ako govorimo o periodu od pre dvije godine, kada je počeo sankcioni rat, tada je sve bilo teško i činilo se da će sve biti loše. Međutim, sada je situacija potpuno drugačija i sada mi možemo da govorimo o stabilizaciji ekonomskih procesa. Privreda se adaptirala toj situaciji, a zajedno sa njom i rublja. Vrhunac krize je prošao, a dalje predstoji samo rast – zaključuje Daševski.