Bitcoin katapultiran iznad 39.000 dolara, prvi put u šest nedjelja

Valuta

Kraj jula donio je noivi uzlet bitcoina na tržištu kriptovaluta. Bitcoin je rano jutros uzletio iznad 39.000 dolara, što je njegovrekord od 16. juna.

Cijelo tržište kriptovaluta dodalo je vrijednost od preko 114 milijardi dolara u posljednja 24 sata.

Uzlet se dogodio nakon što je bitcoin nedavno pao ispod 30.000 američkih dolara nakon globalne rasprodaje dionica, što je izazvalo strah da bi mogao još više ponirati.

“Mislim da smo vidjeli razdoblje akumulacije oko 29-30 hiljada, što ukazuje na bikovitost i potencijalni pomak prema 40 hiljada dolara za Bitcoin”, rekao je Vijay Ayyar, rukovodilac poslovnog razvoja na berzi kriptovaluta Luno.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey, izvršni direktor Tesle Elon Musk i izvršna direktorica ARK Investa Cathie Wood nedavno su govorili tokom pomno praćene bitcoin konferencije pod nazivom “The B-Word”.

Musk je rekao da će Tesla vjerovatno ponovno početi prihvatati bitcoin za kupnju vozila jer se veći udio rudarenja bitcoina prebacuje na obnovljivu energiju. U svibnju je Tesla obustavio kupovinu vozila korištenjem kriptovalute zbog zabrinutosti zbog “brzo rastuće upotrebe fosilnih goriva za rudarenje bitcoina”.