„Fructa trade“ opet odustala od kupovine „Unisa“

BiH

 Nakon „Feromastera“ od derventske Fabrike cijevi „Unis“ po drugi put je odustala i „Fructa trade“, a o daljoj sudbini ovog preduzeća će odlučivati Skupština povjerilaca na sjednici zakazanoj za 16. decembar.

Razlozi zbog kojih su dvije derventske firme „naduvavale“ cijenu imovine „Unisa“, a zatim odustajale od kupovine i time ostajale i bez depozita od 50.000 KM nisu poznati.

„Sada pripremamo Skupštinu povjerilaca koja je zakazana za 16. decembar. Moramo tražiti rješenje jer ovo prelazi u neku igru bez kraja. Moramo tražiti neke elemente kao što ej, na primjer, zaštitna cijena, kako bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije da firme koje očigledno nemaju namjeru kupiti naduvavaju cijenu, troše vrijeme i na kraju odustaju“, rekao je stečajni upravnik „Unisa“ Dragan Danilović.

Pojasnio je da bi zaštitna cijena, iznad koje se ne bi trebale prihvatati veće ponude, trebala da iznosi oko 12,2 miliona, koliko je bila početna cijena na posljednjoj licitaciji.

„To je zakonska mogućnost, a vidjećemo šta će Skupština povjerilaca odlučiti“, rekao je Danilović i dodao da im na naplatu dolaze brojne takse i troškovi advokata koje nemaju čime da plate, dok im ove firme uzimaju dragocjeno vrijeme i blokiraju stečaj nerealnim ponudama.

 Podsjećamo, imovina „Unisa“ prodata je početkom prošlog mjeseca preduzeću „Feromaster“  koji je ponudio 27,7 miliona KM, dok je nešto manju ponudu dalo preduzeće „Fructa trade“.

Međutim, obje firme su odustale uz obrazložnje da nisu u mogućnosti da plate iako su svjesno izlicitirale mnogo veći iznos nego što je bila od početna cijena.

Upravo ove dvije firme iz Dervente su bile najbolji ponuđači i na prethodnoj licitaciji, ali su i tada obje odustale.

Stečaj u „Unisu“ otvoren je 17. decembra 2019. godine. Imovina preduzeća procijenjena je na više od 40 miliona maraka, a odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina.