RS: Ni trupci sa privatnih posjeda ne mogu u izvoz

BiH

Preprodaja trupaca odlazi u prošlost – obećavaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vlada najavljuje uredbu koja će zabraniti izvoz trupaca iz Republike Srpske, bili oni u državnom ili privatnom vlasništvu. Tako će, nadaju se, konačno da stanu u kraj švercu zbog kog Srpska gubi milione maraka godišnje, izvještava banjalučka ATV.

Firme koje dobiju domaće drvo od Šuma Srpske neće više moći da ga prodaju u Srbiju ili Italiju, koje kasnije plasiraju gotov proizvod i prodaju ga našim građanima po znatno većoj cijeni, pod oznakom “najkvalitetnija sirovina”.

“Mi imamo ekipe koje su sastavljene od predstavnika Šuma, Ministarstva, inspekcije i MUP-a, i znate da to kontrolišemo. Sigurno ćemo na jednoj od narednih sjednica na Vladi razmatrati prijedlog uredbe koja je već pripremljena”, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić.

Drvoprerađivači su skeptični da će nova Vladina uredba zaustaviti šverc. Propisa je, kažu, bilo i do sada, ali su zbog preprodaje sirovine često ostajali “kratkih rukava”. Zato su prije nekoliko mjeseci sokolački drvoprerađivači optužili Šume da su u sprezi sa preprodavcima, i da zbog toga ne mogu ni do one količine drveta koja im je garantovana ugovorima. Malo su, kažu drvoprerađivači, imali vajde i od njihovih kontrola. Resornom Ministarstvu poručuju da se ugledaju na kolege iz okruženja.

“Ako je Hrvatska koja je član EU mogla već godinama da brani izvoz trupaca, a u zadnja dva mjeseca je zabranila izvoz sirove rezane građe i elemenata, onda je to sigurno morala uraditi i BiH”, rekao je direktor preduzeća Drvoprodeks Darko Partalo.

Iz Sindikata šumarstva poručuju da im se drvoprerađivači konstantno žale na šverc, ali često ispod glasa. Problem sa kojim se godinama suočavaju, kažu, uopšte nije zanemariv.

“Mi smo im tražili da to oni javno kažu, jasno, ali oni su se plašili dalje ucjene od ljudi iz Šuma koji vrše direktnu distribuciju, da će im biti uskraćena kompletna distribucija”, rekao je predsjednik Sindikata šumarstva i prerade drveta u Savezu sindikata RS Vlado Pavlović.

Ako bi se, umjesto trupaca izvozio gotov proizvod, zarada u drvoprerađivačkom sektoru bi mogla da bude i do sedam puta veća. Nadležni uvjeravaju da će, zbog kaznenih odredbi koje se novim dokumentom predviđaju prvi put, kontrola biti efikasnija. Uzdaju se da će novčane kazne uz prekid ugovora biti dovoljan motiv da se ne ide u šverc.

Dok god vlada korupcija u šumarstvu, odgovaraju im drvoprerađivači, nema te kontrole koja će zahvatati “velike igrače”.