Indijac na putu da postane najbogatiji čovjek na svijetu

Milioneri

Indijac Gautam Adani na dobrom je putu da postane najbogatija osoba na svijetu.

To bi bio prvi prvi put da osoba iz Azije bude najbogatija na svijetu prema listama američkih medija, kojima dugo dominiraju zapadnjački tehnološki poduzetnici, izvještava BiznisInfo.ba.

On je trenutno treća najbogatija osoba na svijetu sa bogatstvom od 130 milijardi dolara. No, svi trendovi mu idu u korist.

Naime, najbogatija osoba na svijetu je Elon Musk sa 170 milijardi dolara, a drugi je Francuz Bernard Arnault  sa 157 milijardi.   

Adani jedini u Top 10 čije bogatstvo raste

No, njihovo bogatstvo rapidno opada, dok Adanijevo raste.

Musk je ove godine izgubio čak 101 milijardu dolara, a Arnault 21,5 milijardu. S druge strane, Adani je ove godine povećao svoje bogatstvo za čak 53 milijarde dolara.

Godinu je započeo na 14. mjestu bogataša, a sada je treći. Prestigao je Jeffa Bezosa i Billa Gates. Ako se ovaj trend nastavi, on bi uskoro mogao postati najbogatija osoba na svijetu.

Adanijevo bogatstvo uglavnom je vezano za imovinu njegovog konglomerata Adani Group, koji se bavi raznim industrijama.

Grupa upravlja nizom poslova uključujući luke i ugalj koji su posljednjih godina napredovali.

Dionice nekih Adanijevih firmi skočile su kao posljedica optimizma ulagača o snazi ​​konglomerata u područjima kao što su infrastruktura i obnovljiva energija kojima je premijer Narendra Modi dao prioritet za razvoj.