U Srpskoj porasla proizvodnja i prodaja šumskih sortimenata

BiH

U Republici Srpskoj je za deset mjeseci ove godine ostvaren ukupan obim proizvodnje od 1.613.303 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za tri odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U posmatranom periodu, najviše je proizvedeno trupca od četinarskog drveta u masi od 530.926 metara kubnih, a lišćarskog 297.173 metara kubnih.

U Srpskoj je za deset mjeseci ove godine prodato ukupno 1.649.997 metara kubnih raznih šumskih sortimenata, što je za 1,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na zalihama je registrovano 133.728 metara kubnih šumskih sortimenata.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik rekao je Srni da je dobro to što je ostvaren rast u odnosu na prošlu godinu, ali da su ti procenti rasta skromni jer je i dalje prisutno bitno odstupanje od planiranog obima.

On je istakao da je u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvaren značajno veći obim proizvodnje i prodaje i da je “prava šteta” što nije bilo takvih pokazatelja u više mjeseci tokom ove godine, kada je bio visok nivo tražnje za proizvodima drvne industrije, čime bi se ostvareni nivo proizvodnje mogao dovesti do planiranog.

– Pretpostavljam da su do takvog oktobarskog rezultata dovele mjere Vlade Srpske kao što su stimulacija za podizvođače radova od 4,73 KM po metru kubnom izvršene proizvodnje, podrška za nabavku mehanizacije i slično – naveo je Šinik.