Microsoft prestaje da prodaje Windows 10

COMPANY

Kao dio gašenja podrške za Windows 10 Home i Pro, Microsoft će prekinuti prodaju online licenci za ovaj operativni sistem.

Korisnici koji žele da preuzmu ovaj OS i da kupe licence za njega, morat će to da urade do 31. januara, prenosi PC Press.

Nakon tog datuma, korisnici će imati mogućnost da kupe licence isključivo za Windows 11. Naravno, podrška za Windows 10 će biti dostupna sve do planiranog gašenja u oktobru 2025. godine.

Bitno je naglasiti da se ovaj prekid odnosi isključivo na Microsoftov sajt. Distributeri, reseleri i OEM proizvođači će nuditi ovaj OS sve dok im ne potroše zalihe licenci, odnosno dok Microsoft ne zatraži od njih da prekinu, što za sada nema u planu.

Windows 10 je lansiran, sada već davne 2015. godine, što znači da će njegova podrška trajati 10 godina. OS je među korisnicima odlično primljen, za razliku od prethodnog Windows-a 8, koji nije bio baš omiljen.

U međuvremenu, Windows 11 i dalje ne uspjeva da dostigne slavu, niti tržišni udio Windows-a 10. Tome vjerovatno doprinosi i činjenica da ima striktne hardverske zahtjeve koje većina starijih računara ne može da ispuni.

U međuvremenu, Microsoft je malo olabavio te zahtjeve, ali to nije mnogo pomoglo, jer Windows 11 i dalje veoma sporo napreduje. Da li će se njegov rast ubrzati nakon prekida prodaje Windowsa 10, ostaje da vidimo u narednom periodu.