Kompanija iza koje stoje Gejts i Bezos počinje bušenje na Grenlandu

COMPANY

Kompanija za istraživanje minerala KoBold Metals, koju podržavaju milijarderi, uključujući Džefa Bezosa i Bila Gejtsa, saopštila je da će započeti bušenje na Grenlandu za kritične materijale koji se koriste u električnim vozilima.

KoBold, koji koristi vještačku inteligenciju i mašinsko učenje za lov na sirovine, prošle godine je obezbijedio 51% udjela u projektu Disko-Nuussuaq na zapadnoj obali Grenlanda, kojim upravlja Bluejay Mining iz Londona.

Zajedničko preduzeće će koristiti bespilotne letjelice da napravi magnetno snimanje područja visoke rezolucije i planira da ove godine izbuši ukupno 3.000 metara do dubine između 150 i 400 metara gdje se nalaze metali. Jedan od njih je i nikl.

Cijene nikla, koji se koristi u baterijama od nerđajućeg čelika i električnih vozila, više su nego udvostručene ranije ovog mjeseca nakon rata u Ukrajini, koji je izazvao sankcije Zapada Moskvi. Rusija snabdijeva oko 10% svjetskih potreba za niklom.

„Nedavna nesrećna geopolitička dešavanja jasno pokazuju da su zapadnom svijetu potrebna nova nalazišta ovih kritičnih metala“, rekao je Bo Stinsgard izvršni direktor Bluejay Mining-a.

KoBold je privatna kompanija čiji glavni investitori su Breakthrough Energy Ventures, fond za klimu i tehnologiju koji podržavaju suosnivač Microsoft-a Bil Gejts, osnivač Bloomberg-a Majkl Blumberg i osnivač Amazon-a Džef Bezos.

Prošlog mjeseca, KoBold je prikupio 192,5 miliona dolara koji će se koristiti za otkrivanje kritičnih materijala, prenosi portal Mining.com.