Fond energetske efikasnosti RS u posjeti Rusiji

BUSINESS KLUB

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović  razgovarao je u Nižnjem Novogorodu sa ministrom ekologije nižgorodske oblasti Denisom Borisovičem o politikama i tehnologijama upravljanja otpadmom i mogućnostima njihove primjene u postojećim sistemima.

„Ekologija je najvažnija globalna tema i veoma je značajno podijeliti iskustva i otvoriti nova polja saradnje “, rekao je Todorović nakon sastanka sa ministrom Borisovičem.

On je najavio da će Fond organizovati posjetu za predstavnike komunalnih preduzeća, regionalnih deponija i subjekata koji se bave preradom otpada u Republici Srpskoj, kako bi se vidjelo na koji način je ova oblast organizovana u Nižnjem Novgorodu, koje se tehnologije koriste i koje su sve  mogućnosti za korištenje takvih rješenja i tehnologija za konačno zbrinjavanje otpada i u Republici Srpskoj.

Sastanak sa ministrom ekologije nižgorodske oblasti organizovan je na inicijativu   direktora Privredna komora ove regije Ivana Razuvaeva koji tokom ranije posjete Srpskoj razgovarao sa ministrom energetike i rudarastva Petrom Đokićem i direktorom Fonda Srđanom Todorovićem.

Sastanku sa ministrom Borisovičem i direktorom Razuvaevim pored Todorovića prisustvovali su stručni savjetnik u Ministarstvu energetike Dalibor Đekić i direktor Centra za balkanska istraživanja pri Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu, jerej Miladin Mitrović.

Tokom posjete nižgorodskoj oblasti rektor Univerzitetu u Nižnjem Novgorodu Žana Viktorovna sa svojim najbližim saradnicima upriličila je prijem za članove delegacije iz Republike Srpske, kojima je data prilika da održe predavanje studentima Fakulteta za međunarodne studije o političkom položaju i ustavnoj organizaciji Republike Srpske, sa osvrtom na trenutna dešavanja u regionu i svijetu.