HET će ove godine imati prihode od 90 miliona KM

BUSINESS KLUB

Zahvaljujući padavinama tokom jeseni, preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici kraj poslovno-proizvodne godine dočekuju sa zalihama vode u akumulaciji “Bileća” iznad plana.

Ta rezerva je garancija za domaći elektro-energetski sistem, s obzirom na to da agregati, prema potrebama, mogu biti angažovani za proizvodnju u svakom trenutku.

Samo u novembru u slivu rijeke Trebišnjice palo je oko 430 litara kiše po kvadratnom metru, pa je kota Hidroakumulacije “Bileća” deset metara iznad plana. Kumulativna proizvodnja, za jedanaest mjeseci, veća je od 96 odsto energije od planirane.

– To govori da HET ima stabilan rad u smislu proizvodnje i da će u narednom periodu svi agregati u sistemu biti maksimalno angažovani – kaže Milan Mitrović, izvršni direktor za upravljanje sistemom HET-a, prenosi RTRS.

Ovogodišnji plan proizvodnje postavljen je na ambicioznih 1.286 gigavatčasova. Nedostaje oko 150 gigavatčasova.

– Sigurno je da smo zaključno sa jedanaestim mjesecom premašili prihode za gotovo tri miliona KM. Prilično smo zadovoljni, ostaje nam još jedan mjesec i očekujemo da će ukupni prihodi na kraju godine biti oko devedeset miliona KM – kaže Gordan Mišeljić, direktor HET-a.

Hidroelektrane na Trebišnjici su jedino preduzeće koje, zahvaljujući akumulaciji, može da uđe u proizvodnju u svakom trenutku. Ukoliko bude zahtjeva, proizvodnja može da se ostvari i sa PHE Čapljina.