„SET TREBINJE 2024“ OD 20. DO 22 MARTA 

BUSINESS KLUB

Samit energetike “SET Trebinje”, peti po redu, ove godine biće održan od 20. do 22. marta pod sloganom „Energetska povezanost Zapadnog Balkana“.

Samit se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske te Ministarstava energetike i rudarstva i Ministarstva privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske u Kulturnom centru u Trebinju. Generalni sponzor Samita energetike je Elnos Group Banja Luka.

Sve veći udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije i ujedno njihovi uticaji na elektroenergetski sistem postavljaju sve veće zahteve za ubrzani razvoj samog sistema. Istovremeno, zbog sve veće decentralizovane proizvodnje električne energije u neposrednoj blizini potrošača ili kod samih potrošača, snabdevačima postaje teško da zadovolje sve promenljiviju ponudu i potražnju. Upravo u vezi sa tim u prvi plan sve više dolaze pojmovi i tehnička rešenja kao što su skladištenje energije, mikromreže, prilagođavanje potražnji i mere energetske efikasnosti.

Odgovore na ključna pitanja energetske budućnosti, učesnici Samita, tokom tri dana skupa imaće priliku da čuju od gotovo 50 vodećih lidera iz elektroindustrije zemalja regiona, koji učestvuju na sedam odvojenih panela. U rad Samita uključeni su doslovno svi relevantni predstavnici energetskog sektora u regionu, vodeći ljudi domaćih kompanija i institucija koje oblikuju industriju, poslovni lideri i kreatori energetskih politika te vrhunski domaći i međunarodni stručnjaci iz oblasti energetike. 

“Ove godine u programu imamo teme povezanosti i međusobne saradnje elektroprivreda u regionu, upravljanja elektroenergetskim prenosnim sistemima, trgovanja električnom energijom, tržištem gasa, upravljanjem proizvodnim postrojenjima električne energije i upravljanjem vlastitim solarnim elektranama. O ovim temama govoriće najprestižniji regionalni stručnjaci iz oblasti energetike dok će putem prezentacija biti obrađeno još nekoliko izuzetno važnih tema koje se odnose na dalji razvoj i pravednu tranziciju energetskog sektora u regionu”, poručuju organizatori. 

Samit energetike Trebinje izvrsna je prilika za saradnju javnih elektroenergetskih preduzeća, organa vlasti i pružaoca tehnologija radi razmene informacija, znanja kako bi se razumela budućnost energije i videlo kuda svet ide na polju održivosti.

Samit će u tri dana biti domaćin za preko 1.000 učesnika iz regiona što pokazuje veliku zainteresovanost stručne javnosti. Uz to veliki broj kompanija zainteresovano je za učešće na ovogodišnjem Samitu i ovo je idealna prilika za ostvarivanje kontakata sa potencijalnim poslovnim partnerima.