Bill Gates otkrio zbog čega kupuje toliko poljoprivrednog zemljišta

Milioneri

Osnivač Microsofta i milijarder Bill Gates nedavno je iznio razlog zbog kog posjeduje toliko poljoprivrednih površina u SAD-u, u svom 11. pojavljivanju u sesiji “Pitaj me bilo šta” (AMA) na Redditu.

Šta se dogodilo: Gates je odgovorio na desetine pitanja tokom nekoliko sati na AMA, uključujući: “Zašto kupujete toliko poljoprivrednog zemljišta, da li mislite da je to problem sa bogatstvom milijardera i koliko možete da ga steknete?“.

Odgovorio je:

– Posjedujem manje od 1/4.000 poljoprivrednog zemljišta u SAD-u. Uložio sam u ove farme kako bih ih učinio produktivnijim i otvorio više radnih mjesta. Ne postoji neka velika šema ili viši plan, zapravo, sve ove odluke donosi profesionalni investicioni tim.

Dok je Gates potrošio milijarde investirajući u poljoprivredna imanja kako bi ih učinio produktivnijim, sve veći broj maloprodajnih investitora dobija dio tržišta nekretnina sa samo 100 dolara preko kompanija koje podržavaju investitori visokog profila poput Jeffa Bezosa.

Teoretičari zavjere tvrdili su prošle godine da je osnivač Microsofta kupovao poljoprivredno zemljište u SAD-u kako bi izgladnio Amerikance iz nekog nepoznatog razloga, rekao je Snopes, nakon što su istraživači u aprilu rekli da se svijet suočava s potencijalnom nestašicom hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu, piše Investitior.

Prema izvještaju američkog Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne službe za poljoprivrednu statistiku iz 2022. godine, u SAD-u ima 895.300.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Gates posjeduje otprilike 242.000 hektara, ili oko 0,03 posto od ukupne površine. Kada bi sva Gatesova zemlja bila na jednom mjestu, pokrivala bi oko 25 posto Rod Ajlenda.