Najbogatiji ljudi svijeta izgubili desetine milijardi dolara

Amazon, Epl, Fejsbuk i Gugl posljednjih dana gube na vrijednosti jer investitori prodaju dionice i odlazu u sigurniju teritoriju, piše CNN Business

Direktor i osnivač Amazona Džef Bezos izgubio je čak 42 milijarde dolara od kada je njegovo bogatstvo dosegnulo vrhunac u septembru, kada je bio težak čak 168 milijardi dolara, prema Blumbergovom indeksu milijardera.

Dionice Amazona od tada su pale za više od 25% i trenutno se njima trguje sa po 1.500 dolara po dionici. Bezosovo bogatstvo sada je 126 milijardi dolara i on je i dalje najbogatija osoba na svijetu.

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg izgubio je oko 34 milijarde dolara od vrunca krajem jula i sada ima 52 milijarde. On je trenutno 7. najbogatija osoba na svijetu. Fejsbuk je ove godine pogođen nizom skandala, kao što su optužbe za propuste u zaštiti privatnih podataka korisnika. Fejsbuk je izgubio 40 posto vrijednosti od jula i sada dionica vrijedi oko 130 dolara.

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji još posjeduje oko 1% kompanije, izgubio je 5 milijardi dolara od početka oktobra, i sada ima 95 milijardi i druga je najbogatija osoba na svijetu.

Investitor Voren Bafet – najveći dioničar kompanije Berkšir Hetvej – na trećem je mjestu po bogatstvu. On je izgubio 4 milijarde od februara ove godine, kada je imao 93,4 milijarde, prenosi BiznisInfo. Berkšir Hetvej ima najveći pojedinačni udio u Eplu čija je vrijednost pala za 23% od svog vrhunca. Epl je pogođen izvještajima da su smanjene narudžbe ajfona.

Direktori Gugla Leri Pejdž i Sergej Brin izgubili su zajedno 20 milijardi dolara od jula.