Savjeti iz Hemofarma: U koje doba dana uzimati određene suplemente

Zdravlje

Mr ph. Aida Omerović Tahto

Sve brži tempo života donio je i sve brži tempo ishrane, pa se organizam svakodnevno nalazi pred izazovom da zadovolji sve dnevne potrebe za nutrijentima. Upravo zato se o potrebi suplementacije sve više govori i piše. Suplementi koji se koriste moraju biti provjereni, sigurni i kvalitetni, odnosno trebaju zadovoljavati dnevne potrebe za određenim vitaminom ili mineralom u obliku koji se najbolje apsorbuje u organizmu.

Jutro za vitamine B kompleksa: Suplementi se konzumiraju u određeno doba dana i ne uzimaju se slučajno, već sa namjerom i potrebom. Tako se vitamini B kompleksa piju ujutro, jer podižu nivo energije. Kvalitetan suplement koji može zadovoljiti dnevne potrebe jeste Polivit B plus jer ima komforno doziranje od jedne tablete dnevno, a u svom sastavu sadrži svih osam vitamina B kompleksa, uključujući i aktivni oblik folne kiseline.Ovaj preparat mogu da koriste i trudnice i dojilje. Za Omega 3 masne kiseline uvriježena preporuka je da se piju uveče, nakon večere, ali nije greška ukoliko se popiju u toku dana ili ujutro nakon obroka.

Veče sa magnezijumom: Mineral koji čuva organizam jeste magnezijum i bez njega mnoge funkcije samog organizma ne bi mogle biti ispunjene. Učestvuje u stvaranju energije i štiti mišićni, nervni i koštani sistem. Nedostatak ovog minerala javlja se i kod potpuno zdravih osoba, a dvostruko više kod žena. Preporuka je magnezijum uzimati uveče jer djeluje opuštajuće na mišićni i nervni sistem. Magnetrans 375 i Magnetrans duo-activ obezbjeđuju dnevne potrebe unosa magnezijuma.  Iako je željezo idealno uzimati na prazan stomak, njegovo korištenje često stvara tegobe za želudac i može se konzumirati i uz malo hrane. Ipak, na tržištu postoje preparati kao što su Ferrimore i Ferrimore forte kapsule koje imaju izuzetno dobru podnošljivost i ne stvaraju stomačne tegobe, mučninu i opstipaciju.

D3 + K2: Vitamin D3 je rastvorljiv u mastima i idealno ga je uzimati uz najobiliniji obrok u toku dana. Važnost vitamina D, posebno u zimskom periodu, svima je poznata, ali ono što je možda manje poznato jeste da kombinacija vitamina D3 i K2 za neke pacijente ima poseban benefit. Pacijenti koji imaju dijabetes, osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, osteoporoze i osteopenije, te oni koji imaju oslabljen imunitet naročito trebaju obratiti pažnju na dodatnu suplementaciju ovim vitaminima.  Eunova Duo Protect D3 + K2 obezbjeđuje dnevnu dozu vitamina D3 i K2 u jednoj kapsuli. Sadrži visoke doze vitamina D3 (1000 i 2000 IJ) i 80 mcg vitamina K2 u obliku MenaQ®7 koji ima bolju iskoristljivost i efikasnost. Proizvod je visokog kvaliteta, ne zadrži konzervanse, vještačke boje, soju, mliječne proteine, laktozu i gluten.

Cink je esencijalni mineral, što znači da ga naš organizam ne može sam sintetisati već ga moramo unijeti putem hrane ili dodatka ishrani. Nakon željeza, drugi je mineral po zastupljenosti u našem organizmu, a suplemente cinka najbolje je uzimati poslijepodne. Imunocink za djecu i Imunocink za odrasle u samo jednoj tableti dnevno obezbjeđuju dnevne potrebe cinka. Tablete su prijatnog ukusa narandže, pogodne su i za vegane i vegetarijance, a pakovanje je veoma ekonomično jer sadrži 60 tableta, što je dovoljno za 2 mjeseca suplementacije.

Od velike važnosti je da se, ukoliko je suplementacija potrebna, suplementi koriste pametno i racionalno.

Preporučene suplemente možete pronaći na www.svakodobro.ba