Italijanska kompanija gradi novi pogon u Laktašima, ulažu 40 miliona eura

BiH

Vrijednost ove investicije je 40 miliona eura, a u novom pogonu će se proizvoditi komponente za drobilice

Gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić u ponedjeljak je u Laktašima, potpisao ugovor o prenosu prava svojine bez naknade sa kompanijom „PMP Industries“ s.p.a., koja se bavi proizvodnjom komponenti za drobilice, a u toku je procedura dobijanja građevinske dozvole.

Vrijednost investicije je 40 miliona eura.

Podsjetimo, sporazum o izgradnji novog proizvodnog pogona PMP – a u poslovnoj zoni Aleksandrovac kod Laktaša potpisali su krajem maja u Kozeanu kod Udina gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić i vlasnik kompanije “PMP Industries” Luigino Pozzo.

Ova kompanija, koja u matičnoj firmi u Kozeanu zapošljava oko 800 radnika, ima proizvodne pogone i u Indiji i Maleziji, dok su u Brazilu i SAD-u smješteni njihovi centri za podršku.

Inače, kompanija Fabrika mašina – PMP Jelšingrad a.d. Gradiška  od 2007. godine je dio grupacije PMP odnosno divizije za obradu čelika. Specijalizovali su se za izradu teških varenih čeličnih konstrukcija.

Otkako su prije 15 godina kupili gradiški “Jelšingrad” Poco i njegova kompanija investirali su u njega 45 miliona eura i povećali broj zaposlenih sa 50 na trenutnih 300 radnika.

Vlasnik i direktor italijanske kompanije Pozzo kazao je ranije da je ova kompanija više od 20 godina prisutna u Bosni i Hercegovini, te da je to znak da ovdje vrijedi ulagati.