Ovo su najveće banke u Bosni i Hercegovini

Banke

U okviru izvještaja najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi analitičke kuće SEE News, objavljeni su podaci i o najvećim bankama, ukupno kao i po državama.

Riječ je o posebnoj listi 100 najvećih banaka u regionu koji obuhvata zemlje bivše Jugoslavije, plus Rumuniju, Bugarsku, Albaniju i Moldaviju.

Na listi se našlo osam banaka iz Bosne i Hercegovine. Banke su rangirane prema ukupnoj aktivi na kraju 2022. godine, izvještava BiznisInfo.ba.

Najveća banka u Bosni i Hercegovini je UniCredit Mostar sa aktivom od oko 3,3 milijarde eura, uz rast od 3,87 posto na godišnjem nivou. Ona se našla na 37. mjestu liste.

Na drugom mjestu je Raiffeisen Bank d.d. Sarajevo čija je aktiva na godišnjem nivou rasla za 2,92 posto na preko 2,5 milijardi eura. Ona je na 44. poziciji ukupne liste.

Slijedi Nova Banka a.d. Banja Luka (64. pozicija) sa aktivom od 1,44 milijarde eura.

Na četvrtom mjestu je ASA banka (65. pozicija na listi) koja je imala najveći rast od 170 posto zbog preuzimanja Sberbank i došla je do iznosa aktive od 1,43 milijarde eura. Ova banka je imala najveći rast od svih na listi.

Slijede Intesa Sanpaolo Banka d.d. (71. pozicija, aktiva 1,3 milijarde eura), Sparkasse Bank d.d. Sarajevo (81. pozicija, aktiva nešto preko milijardu eura), NLB Banka a.d. Banja Luka (87. mjesto, aktiva milijardu eura), te NLB Banka d.d. Sarajevo (95. pozicija, aktiva 836 miliona eura).

Inače, najveća banka u cijelom regionu je rumunska Banca Transilvania SA sa aktivom od 27 milijardi eura, a na drugom mjestu je Zagrebačka banka (aktiva 19,9 milijardi eura).