UniCredit gasi 6.000 radnih mjesta u Italiji

Banke

Banka je objavila u decembru novi strateški plan za period do 2023. godine, koji predviđa, između ostalog, ukidanje 8.000 radnih mjesta i zatvaranje 500 poslovnica.

Sindikati su tada procijenili da će od toga 5.500 radnih mjesta i 450 poslovnica biti ukinuto u Italiji.

U pismu sindikatima od 10. februara, čiju je kopiju dobio Reuters, banka najavljuje da će prema novom planu u Italiji biti ukinuto 5.500 radnih mjesta, te još 500 na osnovu plana iz 2019. godine.

Potvrđeno je i zatvaranje 450 poslovnica.

Banka je pod dirigentskom palicom izvršnog direktora Jeana-Pierrea Mustiera provela opsežno restrukturiranje kako bi otklonila strahovanja ulagača da ima slabu kapitalnu osnovicu.

Kako bi poboljšao stanje u bilanci, Mustier je smanjio troškove, prodao nenaplative kredite i smanjio imovinu. Pribavio je i 13 milijardi eura kapitala prodajom novih dionica.

Mustierov prvi poslovni plan “Transform 2019.” predviđao je ukidanje ukupno 14 hiljada radnih mjesta, podsjeća Reuters.

Uprava u pismu napominje da se prihodovni trendovi nikada neće vratiti na nivoe iz razdoblja prije globalne finansijske krize, ukazujući na negativne kamatne stope i konkurenciju nebankovnih kompanija.

Ističe da su prisiljeni smanjivati troškove kako bi po konkurentnoj cijeni pružali usluge klijentima koji se sve više okreću digitalnim kanalima.