Dodik i Đokić pustili u rad rekonstruisanu kotlovnicu

BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća „Toplana-INS“, što je prvi uspješni projekat „Sarajevo-gasa“ iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM.

Osim Dodika i Đokića, svečanosti prisustvuju gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, te direktori „Sarajevo-gasa“ Nedeljko Elek i Toplane u Istočnom Novom Sarajevu Dejan Berjan.

Riječ je o kotlovnici koja je radila na mazut, a stara je 47 godina.

Preduzeće „Toplana-INS“ grije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije, kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je cilj da se ovaj kraj obuhvati gasifikacijom tako što će centralni i drugi gasovodi ići teritorijom Republike Srpske sve do Pala i Višegrada.

Nakon puštanja u rad rekonstruisane i gasifikovane kotlovnice preduzeća „Toplana-INS“, Dodik je istakao da ovaj projekat ne bi bilo moguće provesti bez odluke Vlade Republike Srpske da kompaniju „Sarajevo-gas“ Istočno Sarajevo otkupi od akcionara i da ta firma bude u stoodstotnom vlasništvu Srpske, odnosno, države.

– Sve je počelo onog trenutka kada smo odlučili da „Sarajevo-gas“ otkupimo od akcionara koji su ovdje tavorili i držali ih potpuno neefikasnim – rekao je Dodik, podsjetivši da su neke prethodne vlade koje su vodili Mladen Ivanić i drugi prodali kompaniju stranim akcionarima koji ništa nisu uradili.

Dodik je najavio da je naredni korak da se integrišu kompanije „Sarajevo-gas“, „RES gas“ i „Zvornik-stan gas“ u jedno preduzeće.

– Za to sada radimo akta i to će se desiti veoma brzo kako bi ukrupnjali naš potencijal za investiranje i naše potrebe da se u mnogim opštinama rješavaju problemi grijanja upravo na ovaj način – rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je napomenuo da je Vlada Republike Srpske dala 70 miliona KM garanciju „Sarajevo-gasu“ za ovakve projekte.

– Ono što je cilj je da se ovaj kraj obuhvati gasifikacijom tako što će centralni i drugi gasovodi ići teritorijom Republike Srpske sve do Pala i Višegrada. Na Jahorini nas očekuje više od 300.000 metara kvadratnih stambenih i poslovnih objekata koji će biti gasifikovani. To je pitanje opstanka same Jahorine – rekao je Dodik.

On je istakao da je ponosan što vidi rezultate i efekte gasifikacije, ukazujući da i stručnjaci naglašavaju da je gas ekološki isplativ i jedini eneregent koji ne zagađuje okolinu.

Dodik je istakao da su rezerve gasa iz Rusije u ovom trenutku i na ovom nivou potrošnje moguće za eksploataciju duže od 600 godina.

On je podsjetio da su se mnogi smijali, kada je prije nekoliko dana rekao da će prije bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska, da bi juče saznao da je „njihova rupa u budžetu 60 milijardi evra“.

– Možda to za Njemačku i nije neki iznos, ali vidim da se sve podiglo na noge, od Ustavnog suda, parlamenta, Vlade da nekako zatvore tu rupu. Vjerovatno je to zbog toga što su decenijama imali jeftine energente iz Rusije, a sada su odlučili da to zamijene diversifikacijom – rekao je Dodik.

On je rekao da Republika Srpska ne može nikako da utiče na globalne tokove, ali da vlasti mogu da utiču da se jeftiniji energent obezbijedni za stanovništvo i industriju.

Dodik je izrazio zadovoljstvo jer je, bez obzira na sankcije koje su SAD uvele ministru energetike i rudarstva u Vladi Srpske Petru Đokiću, došlo do realizacije projekta kojim bi se riješilo zagađivanje Slavonskog Broda.

Predsjednik Srpske izrazio je zadovoljstvo da se u opštini Istočno Novo Sarajevo trenutno ulaže 30 miliona KM u studenstke domove, izgradnju osnovne škole, Rekotrat, Muzičku akademiju, obdanište, a da je već urađena bolnica „Srbija“.

– Ovdje dolazim s ponosom jer niko nije računao da ćemo ovo mi uraditi – napomenuo je Dodik.

Energetska politika Republike Srpske usmjerena je na gasifikaciju Srpske i nastaviće reformu gasnog sektora, izjavio je resorni ministar Petar Đokić.

– Uvjeren sam da je gas energent budućnosti i da treba da se povežemo na gasne sisteme u regionu kako bismo osigurali dovoljne količine gasa za buduća vremena – rekao je Đokić, koji je sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom danas u Istočnom Sarajevu pustio u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća „Toplana-INS“.

On je ocijenio značajnim to što su projektom restrukturisanja „Sarajevo-gasa“ stvoreni preduslovi da se realizuje ovaj projekat.

Đokić je istakao da će Republika Srpska imati sigurnu budućnost koja će biti obilježena upotrebom gasa u mnogo većoj količini nego što je trenutno i da treba nastaviti saradnju sa onima koji taj gas mogu da dostave u BiH po najpovoljnijim uslovima.

On je naveo da će reforma gasnog sektora omogućiti da se može dalje planirati i realizovati gasifikacija Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, projektom gasifikacije toplane u Istočnom Sarajevu pokazano je da je to moguće, a ohrabren je i nosilac projekta „Sarajevo-gas“ da nastavi gasifikaciju istočnog dijela Republike Srpske.

Đokić je naglasio da je gas energent koji treba da se koristi za zagrijavanje stambenih i poslovnih prostora, te podsjetio na povoljno snabdijevanje gasom Srpske iz Rusije, zahvaljujući naporima predsjednika Republike Milorada Dodika i njegovih saradnika, dok se u Federaciji BiH suprotstavljaju ideji te saradnje.

Direktor „Sarajevo-gasa“ Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izrazio je zadovoljstvo što je poslije 47 godina „Toplana-INS“ priključena na gas i što obilježava početak projekta gasifikacije istoka Republike Srpske.

Elek je istakao da je veoma zadovoljan što je ova kompanija predvodila tim koji je realizovao rekonstrukciju i gasifikaciju kotlovnice toplane.

– Uradili smo to za 75 dana. Ovo je samo početak gasifikacije istoka Republike Srpske. Zajedno sa resornim ministarstvom smo završili projekat gasifikacije opštine Pale i izgradnju magistralnog gasovoda prema Jahorini – rekao je Elek nakon puštanja u rad kotlovnce.

On je istakao da je ova kompanija iz vlastitih sredstava investirala u najveću gasnu stanicu u ovoj regiji na području opštine Šekovići, tako da će tu biti čvorište i odatle se kreće sa gasifikacijom magistralnim gasovodom Milići-Šekovići-Vlasenica, krak prema Han Pijesku.

– Pored svih opstrukcija koje imamo, mi ćemo sigurno iduće godine da uradimo sve te projekte – rekao je Elek.

On je napomenuo da se u ovom trenutku radi na realizaciji projekta gasifikacije toplane u Višegradu, što će početi iduće godine.

Elek je naveo i da kompletan transport gasa trenutno ide preko gasovoda u Srpskoj i da se naplaćuje trenutno 12 KM na hiljadu metara kubnih dok „BH Gas“ naplaćuje 35 KM, te ocijenio da ta razlika u cijeni nema veze sa politikom već da je riječ o čistom biznisu.

– Apelujem na podršku predsjednika i resornog ministra da podignemo cijene i dođemo na isti nivo, jer tim razlikama u cijeni možemo da finansiramo kompletnu gasifikaciju. Onda ne treba da se ponašamo iracionalno. Sigurno je da mi ne bi dobili gas da zavisimo od njih – dodao je Elek.

Preduzeće „Toplana-INS“ grije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da je, osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

Direktor „Sarajevo-gasa“ Istočno Sarajevo Nedeljko Elek i direktor „Toplane-INS“ Istočno Sarajevo Dejan Berjan potpisali su 6. septembra ugovor o rekonstrukciji i gasifikaciji toplane, čija je vrijednost šest miliona KM.