Evropa plovi ka recesiji?

Svijet

Ekonomski stručnjaci su zabrinuti zbog rizika recesije u evropskim državama do kraja 2024. godine.

To proizilazi iz objavljenih rezultata kvartalne ankete ekonomskih stručnjaka (EES) koju su sproveli Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

U Evropi su očekivanja prilično heterogena pošto eksperti iz Njemačke, Velike Britanije ili Holandije prognoziraju da vjerovatnoća recesije u njihovim zemljama iznosi po 38 posto, dok vjerovatnoća recesije u Srbiji iznosi između 25 i 30 posto.

Vjerovatnoća recesije u Italiji do kraja godine iznosi 27 posto, u Francuskoj 23 posto, Španiji 22 posto.

Gledano po oblastima, najveću zabrinutost zbog recesije pokazuju stručnjaci iz Istočne Evrope, Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Sjeverne i Zapadne Evrope.

Glavni faktori koji prema stručnjacima mogu da utiču na eventualnu recesiju su geopolitički događaji i rast cijena energije.

Eksperti očekuju globlani ekonomski rast od 2,4 posto u 2024. godini i njegovo ubrzanje na 2,9 posto u 2025. godini i na 3,3 posto u 2027.

Prognoze su prilično sumorne za veći dio zemalja Zapadne Evrope pošto Njemačku prema mišljenju stručnjaka u 2024. godini očekuje skroman rast od 0,6 posto, Veliku Britaniju 0,5 posto, Austriju 0,9 posto.

Srbiju očekuje rast između 2,5 i tri posto u ovoj godini, navodi se u izvještaju, prenosi Tanjug.