Ruski grad postaje azijski centar

Svijet

Na upravo završenom ekonomskom forumu u Vladivostoku potpisno je 217 ugovora vrijednih oko 2,5 hiljada milijardi rubalja (blizu 44 milijarde dolara)

To je izjavio izaslanik ruskog predsjednika za Savezni okrug na Dalekom istoku, Jurij Trutnjev.

Dvodnevni događaj na dalekom istoku Rusije privukao je više od 700 predstavnika kompanija i političare iz 55 zemalja, uključujući Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju i SAD, prenosi Raša tudej, dodajući da je na skupu učestvovalo i oko 70 stranih kompanija.

Ovogodišnjem Istočnom ekonomskom forumu (EEF 2017) prisustvovali su japanski premijer Šinzo Abe, predsjednik Južne Koreje Mun DŽae-in, i mongolski predsjednik Kaltma Batulga.

Primarni cilj tog godišnjeg skupa je povećanje investicija za razvoj ruskih dalekoistočnih regiona i ponovno pozicioniranje grada Vladivostoka kao azijskog centra za trgovinu i saobraćaj.

Teme o kojima se diskutovalo na forumu odnosile su se na efikasnost uspješnih razvojnih zona, slobodnu luku Vladivostok, infrastrukturnu podršku i dalekoistočni program Hektar, kojim se državljanima Rusije besplatno daje zemlja u tom regionu.

Ovo je treća godina kako se organizuje taj forum, a na prošlogodišnjem je bilo potpisano 216 sporazuma u vrijednosti 1,85 hiljada milijardi rubalja (32 milijarde dolara), navodi Raša tudej.