Neke novčanice od 5 i 50 eura vrijede mnogo više novca

Svijet

Neke novčanice od 5 i 50 eura imaju veliku vrednost i mogu se prodati kolekcionarima i po deset puta većoj cijeni.

Ako slučajno nađete jednu ovakvu novčanicu kod sebe pobrinite se da ostane u besprekornom stanju i u tom slučaju će vam donijeti mnogo novca.

Među novčanicama eura koje su trenutno u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmet interesovanja kolekcionara i notafila, sakupljača papirnatog novca.

Budući da po otkriću vrlo brzo dospijevaju u njihove kolekcije, takvih novčanica je sve manje zbog čega je njihova vrijednost znatno porasla.

Evo kako se one mogu prepoznati, piše Miss7

Novčanica od 5 eura

Za nju se može dobiti i od dvadeset do sto puta veći iznos od njene prave vrijednosti. Posebno rijetke serije novčanica mogu svojim vlasnicima zato donijeti popriličnu sumu.

Evo po čemu se one prepoznaju:

Brojke i slova u gornjem desnom uglu koje su na fotografiji uokvirene crvenim kvadratom treba pažljivo pogledati. One označavaju seriju u kojoj je novčanica štampana. Rijetke serije sadrže pet istih brojeva (na primjer 77777, 99999).  One donose mnogo novca.

Novčanica od 50 eura

Ponekad štamparske greške mogu prouzrokovati više koristi nego štete. Naime, svojevremeno je pogrešno otisnuta serija novčanica od 50 eura, pa je na njenoj zaštitnoj traci ispisana vrijednost od 100 eura.

Privatni kolekcionari će rado da otkupe ovu novčanicu,a spremni su i da plate sedam puta više od njene prave vrijednosti.