SUV vozila preuzela dominaciju i u Evropi

AUTO

Svi znaju da su SUV vozila popularna – u SAD ona zajedno sa kamionetima nadmašuju druge kategorije automobila. Isto se može reći i za Evropu, ali je statistika iz 2023. pokazala da su SUV automobili dominirali tržištem.

Nisu samo bili najpopularnija kategorija vozila. Nadmašili su sve ostale kategorije zajedno. Već su preliminarni brojevi ukazivali na potpunu dominaciju SUV-a, ali podaci koje je objavio Automotive News Europe pokazuju da je prag od 50 procenata zaista pređen u 2023.

Konkretno, 51 posto prodaje novih vozila otpada na SUV i krosovere, dok hečbek automobili, limuzine i karavani čine manje od polovine tržište novih vozila na Starom kontinentu.

To je povećanje od 19 procenata u odnosu na prethodnu godinu za segment, koji predvodi Tesla Model Y, koji drži titulu najprodavanijeg vozila u 2023.

To ne znači da su ulice Evrope preplavljene velikim SUV vozilima. Tamo gdje su mali hečbek automobili nekada bili dominantni, mali SUV sada zauzimaju taj prostor.

Automotive News Europe navodi da su mali i kompaktni SUV/krosoveri najpopularniji, sa 4,1 milion prodatih primjeraka. Međutim, podaci pokazuju da su premijum SUV vozila imala najveći skok prodaje u odnosu na prethodnu godinu, porasli su za 31 odsto (843.939 jedinica), prenosi B92.