Volvo se oprostio od dizel motora

AUTO

Volvo Cars se oprostio od automobila sa dizel motorom, nakon što je sportsko terensko vozilo XC90 sišlo sa trake u fabrici Torslanda u Švedskoj u utorak uveče kao posljednji dizel model švedskog proizvođača.

Time je okončana era dizela za Volvo koji planira da proizvodi samo električna vozila do 2030. godine.

– Prilično smo uvjereni da imamo veoma dobre ponude za kupce čak i bez dizela- rekao je Erik Severinson, izvršni direktor kompanije Volvo Cars zadužen za nove automobile i operativnu strategiju – prenio je Bloomberg.

U 2017. godini, Volvo Cars je postao prvi veliki proizvođač automobila koji se obavezao da će ukinuti vozila koja se pokreću isključivo na fosilna goriva i od tada je predstavio nekoliko hibridnih i potpuno električnih modela.

U Evropi, na glavnom tržištu brenda, dizel automobili su dostigli vrhunac prije devet godina, sa oko polovine nove prodaje. Oni su prošle godine pali na 14 posto registracija.

Volvo će prikazati posljednji XC90 na otvaranju Volvo muzeja sljedećeg mjeseca u Geteborgu, navodi Bloomberg.

Posljednji dizel Volvo koji je sišao sa trake je plavi XC90 se dvolitarskim turbodizelom, prenose sajtovi koji se bave automobilima, uz podsjećanje da je Volvo proizvodio dizelaše punih 45 godina, prenijela je agencija Tanjug.