Hyundai u naredne tri godine investira 47 milijardi eura mahom u električna vozila

AUTO

Kompanija Hyundai saopštila je da će uložiti 68 biliona vona (oko 47 milijardi eura) tokom tri godine u Južnoj Koreji, uglavnom kako bi povećala proizvodnju električnih vozila (EV) i u tom sektoru zaposlila 80.000 novih radnika.

Južnokorejska kompanija navodi da će više od polovine te investicije biti namijenjeno za električna vozila, to jest za novu istraživačku i razvojnu infrastrukturu, kao i montažne linije, prenio je Rojters.

Agencija napominje da se povećanje investicija događa u vrijeme kada drugi etablirani proizvođači automobila smanjuju proizvodnju.

Glavni operativni direktor Hyundaia je na sajmu automobila u Njujorku najavio je da će broj električnih vozila biti udvostručen.

“Veoma smo posvećeni tržištu Sjedinjenih Američkih Država”, istakao je on.

Hyundai je u novembru objavio da ulaže 11,6 milijardi eura u nove namjenske pogone za proizvodnju električnih vozila i baterija u Gruziji, što je najveća investicija van Južne Koreje.

Dok južnokorejska kompanija podiže ulaganje u električna vozila, rivalski proizvođači automobila planiraju smanjenje proizvodnje EV i kapital uglavnom preusmjeravaju na hibridne modele, prenijela je agencija Tanjug.