Volkswagen predstavio redizajnirani ID.3

AUTO

Prvi električni VW nove generacije pretrpio je restilizaciju. Iako je na tržištu manje od tri godine, Volkswagen je redizajn modela ID.3 nazvao “drugom generacijom” ovog automobila.

Kada je riječ o novinama u odnosu na prethodnika, akcenat je, prije svega, na kvalitetnijim materijalima u enterijeru. Osnovni koncept vozila, dizajn enterijera i pogonska jedinica ostali su netaknuti.

Što se tiče dizajna spoljašnjosti, izgled prednje maske je promijenjen. Bočni otvori su namijenjeni da usmjeravaju aerodinamički tok vazduha oko prednjih točkova, a tu su i nova zadnja svjetla.

U kabini, gdje je ranije dominirala tvrda plastika, sada je pjenasti, mekši materijal. Veliki 12-inčni ekran multoimedijalnog sistema i centralna konzola sa držačima za čaše i dva USB porta biće standard u svakom primjerku Volkswagena ID.3.

Klizne funkcije za kontrolu temperature i jačinu zvuka audio-sistema ostaće do 2024. godine, kada će ID.3 dobiti novi multimedijalni sistem i nove komande u ​​unutrašnjosti.

Redizajnirani model dolazi sa najnovijom verzijom softvera, koja se može kontinuirano ažurirati online. Sistem se uvijek ažurira preko Interneta. Volkswagen se u bazičnoj verziji i dalje oslanja na elektromotor od 150 kW (204 KS) i 310 Nm sa pogonom na zadnje točkove.

Za sada osnovna baterija ima neto kapacitet od 58 kWh i omogućava domet do 426 kilometara (WLTP). Top verzija ostaje ID.3 Pro-S sa baterijom od 77 kWh. Ona povećava domet na 546 kilometara.

U planu je još i nova ulazna varijanta sa manjom baterijom od 45 kWh. Osim toga, VW je već najavio ID.3 GTX sportsku verziju za 2023. godinu. ID.3 je poskupio nakon redizajna, pa početni model košta u Njemačkoj 43.995 eura (bez uračunatih subvencija), prenosi b92. Do sada je najjeftiniji ID.3 bio dostupan za 38.060 eura. Prve isporuke bi trebalo da krenu u septembru.