AS DENT Mr sci dr stom. ALEKSANDAR STAJČIĆ: Naš tim razvija dentalni turizam

Interview

Dentalni, kao i zdravstveni turizam uopšte, donosi značajne benefite ekonomiji zemlje. Vrhunski stručnjaci, kvalitetan rad i najbolji materijali, garantuju da ova grana može da se razvija i u Republici Srpskoj. Međutim, osim naših ljudi koji rade u inostranstvu i nešto izuzetaka, dentalni turizam je u povoju. Da bi se razvijao, potrebna je sinergija stomatologa i nadležnih ministarstava koja bi trebala više učiniti na promociji domaćih potencijala

razgovarala SVJETLANA IVANOVIĆ      foto Aleksandar ARSENOVIĆ

Dentalni turizam postaje sve popularniji fenomen u svijetu, pružajući pacijentima mogućnost da kombinuju visokokvalitetne stomatološke usluge sa putovanjem u druge zemlje. Ovaj trend donosi značajne ekonomske i zdravstvene benefite zemljama koje se profiliraju kao vodeće destinacije za dentalni turizam. Pored direktnog priliva sredstava kroz zdravstvene usluge, zemlje ostvaruju dodatne prihode kroz turizam, smještaj i prateće usluge. Aleksandar Stajčić, doktor stomatologije iza kog je više od 20 godina iskustva u poslu i 15 godina vođenja privatnog posla, smatra da je dentalni turizam u Republici Srpskoj u povoju te da potencijali ove grane nisu ni izbliza iskorišteni.

Dentalni turizam ne samo da unapređuje lokalnu ekonomiju, već doprinosi globalnoj prepoznatljivosti zemlje kao pouzdanog centra za vrhunske medicinske usluge

– Pravi dentalni turizam, a ja podrazumijevam da je to kad stranci dođu ovdje, obave intervencije ostave određeni novac kroz svoj boravak, smještaj, hranu… Nekoliko procenata čine ti ljudi, koji su prijatelji naših gastarbajtera, čuli su od njih i odlučili se da dođu. Činjenica je da se dentalni turizam svodi na naše ljude koji dođu na godišnji odmor ili za praznike, te iskoriste to vrijeme za stomatološke intervencije jer je ovdje značajno jeftinije, a kvalitet je isti kao i u zemljama zapadne Evrope u kojima žive.

Smatrate da je potrebna bolja promocija domaćih mogućnosti na zapadu, a da to ne može bez sistemska akcije vlasti?
– Promocija je nešto na čemu treba poraditi, da i grad i država stanu iza nas, da se na sajmovima, kako medicinskih tako i turističkih, napravi predstavljanje naših mogućnosti. Vidimo koliko je Turska agresivna u promociji svih vidova medicinskog turizma, a ja tvrdim da oni po kvalitetu rada nisu ispred nas, po materijalima koji koriste vjerujem da smo mi ispred, a naša prednost je i to što smo geografski bliži. Značajan korak je napravljen povećanjem broja avionskih linija, jer malo ko želi da se vozi hiljadu kilometara zbog popravke zuba. Veza sa određenim gradovima u Evropi je napravljena i to je dobar potez. Ostaje taj problem predstave koju neko ima o našem području, o kome ne čuje mnogo, a ono što čuje je priča o političkoj nestabilnosti, potencijalnim sukobima… Kad pogledate šta se o nama piše u zapadnim medijima, zapitate se u kojoj stvarnosti sami živite, jer to kod njih zvuči mnogo gore nego što jeste u stvarnosti.

Vaša ordinacija se ističe time što pacijenti mogu dobiti kompletnu uslugu na jednom mjestu, to je vjerovatno prednost za one koji dolaze iz inostranstva?
– Tako je. Mi pokrivamo čitavu stomatološku zaštitu, od preventivne stomatologije, to je rad sa trudnicama, dječija stomatologija i tinejdžeri. Zatim kompletna protetska rehabilitacija, u smislu zbrinjavanja pacijenata kojima nedostaju zubi što metalokeramičkim ili cirkokeramičkim krunama i mostovima, pa ortodontalna stomatologija, gdje rješavamo probleme u zagrizu ili estetske intervencije ispravljanja zuba. Kao oralni hirurg bavim se kompletnom hirurgijom i implantologijom. Ono što nas izdvaja od ostalih jer imamo 3D rendgen aparat i ne moramo slati pacijente na snimanje kod drugih. Nabavili smo i skener gdje umjesto klasičnog uzimanja otiska kod pacijenata kojima radimo protetiku, sada to radimo puno lakše i brže, jer tehničari dobijaju otisak u digitalnom obliku, što je lakše i za pacijenta i za tehničare koji brže mogu završiti posao koji se od njih traži. Sve smo kompletirali sa glodalicom, pa pacijentima koji dođu kod nas, ukoliko im nedostaje jedna, dvije ili tri krunice, možemo da ih napravimo u roku od 24 sata. To je značajna pogodnost za pacijente, jer smo od uzimanja otiska pa do izrade trebali četiri-pet dana, a kod većih radova i sedam. Sve će biti mnogo brže.

Mi pokrivamo čitavu stomatološku zaštitu, uz sve potrebne uređaje koji nam omogućavaju da pružimo uslugu koja je potrebna pacijentu mnogo brže nego što se to radilo ranije

Neki stomatolozi u pograničnim gradovima uz ordinacije već planiraju i smještajne objekte, računajući da i time budu prijemčivi turistima, koliko i to igra ulogu?
– Uz našu ordinaciju su dostupna dva stana koja su na raspolaganju pacijentima koji dođu iz drugih zemalja ili ukoliko su potrebni zahvati koji duže traju. I druge ordinacije razmišljaju slično i imaju mogućnost obezbjeđivanja takve usluge. Što se tiče pograničnih mjesta, kao što su Gradiška, Brod, Trebinje, oni su otvoreni za pacijente iz Hrvatske, kojima je tu najbliže da imaju pristup jeftinoj, a kvalitetnoj usluzi. Sa naše strane, strane stomatologa, mi smo učinili sve da opremljenost naših ambulanti, kvaliteta, usluga, stručnosti bude na vrhunskom nivou… Ostaje samo to da se uradi bolja promocija da strani pacijenti mogu biti upoznati sa onim što nudimo.

Iz Italije dolaze u Hrvatsku, iz Hrvatske kod nas… Šta čini da su cijene zdravstvenih usluga toliko različite od zemlje do zemlje?
– Mi imamo isto znanje, istu opremu, radimo sa istim materijalima, ali ono u čemu je razlika jeste standard i to što mi naš rad ne možemo da naplatimo po cijenama koje mogu u ekonomski razvijenijim zemljama. Naravno i u Hrvatskoj doktor ne može da naplati svoj rad po cijenama kao što može onaj u Italiji. Samo je stvar u tome što su kod nas finansijski standardi znatno niži, samim tim i naše su cijene niske. Mi ne možemo naplaćivati jedne cijene za domaće, a druge za strane pacijente, imamo jedan cjenovnik za sve. Onima koji dođu iz inostranstva mi smo povoljni, domaći pacijenti kažu da nije jeftino, to je prosto tako.