DEЈAN LJEVNAIĆ: Najzabavnije ljeto na Jahorini

Interview

Adrenalinska sportska takmičenja, događaji iz svijeta visoke mode, umjetničke kolonije, Summer English Camp, koncerti, sve će to biti dio još jednog uzbudljivog ljeta na Jahorini. Nakon što su se rezultati zimske sezone približili maksimalnom učinku, okretanje ka stvaranju poželjne destinacije tokom ljeta postalo je glavni cilj Olimpijskog centra. I u tome uspijevaju, sudeći po tome koliko je planina živa tokom perioda kad na njoj nema snijega  

piše SLAVIŠA MIRKOVIĆ    foto A. ARSENOVIĆ i PR

Pogodan geografski položaj i bezvremena ljepota učinile su Jahorinu jednom od najpopularnijih destinacija za zimske sportove. Tokom ljeta planina postaje oaza za ljubitelje prirode i adrenalina. Uloga Olimpijskog centra Jahorina za turističku ekspanziju i razvoj ove planine je nemjerljiva. O ljetnoj sezoni, ekologiji, implementiranim akcijama, kao i mnogim drugim temama razgovarali smo s direktorom Olimpijskog centra Jahorina, Dejanom Ljevnaićem.

Ljetna sezona na Jahorini počela je rekordnim brojkama, na planini možemo vidjeti turiste iz svih djelova svijeta. Zbog čega je Jahorina primamljiva posjetiocima i šta sve mogu pronaći na Jahorini ovog ljeta?
– Pored toga što je svake zime skijaša sve više, Jahorina je uspjela da održi kontinuitet u radu i tokom ljetnjih mjeseci. U godinama iza nas snažno smo radili na razvoju ljetnjih sadržaja i aktivnosti, kako bismo iskoristili pun potencijal koji ova planina nudi. Predan rad i zalaganje su se isplatili. Jahorina danas nosi laskavu titulu planine s najviše ljetnjih sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Od atrakcija jedinstvenih za ovaj dio Evrope izdvojio bih Tower, Loopster, SkyDive, Butterfly, NauticJet, ZipLine – svaka od ovih atrakcija uz planinski bob dio je ponude fantastičnog „OLIMP“ parka i predstavlja savršen izvor adrenalina bez obzira na starosnu dob korisnika. Tu je i Off Road Karting, a ova jedinstvena ponuda nosi ne samo titulu kraljice u adrenalinskoj ponudi aktivnosti, nego i prvenca u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Za sve koji žele da se oslobode stresa i napetosti dok uranjaju u spokojstvo koje priroda pruža tu je hike, bike, kao i jahanje konja.

Govorite o zanimljivom sadržaju, da li se nešto promijenilo u odnosu na prošlo ljeto?
– Naravno, kao i ranijih godina predano smo radili na osmišljavanju ljetnih sadržaja, kako bismo zadovoljili različite ukuse i preferencije posjetilaca. Ove godine turisti će imati priliku da uživaju u pažljivo biranim novitetima na našoj planini poput Avantura parka i turističkog vozića. Turistički vozić se sastoji od vodećeg vozila i vagona, čiji je kapacitet 20 odraslih putnika ili 25 djece.

Trenutno nam je prioritet izgradnja gondole Jahorina – Pale, kapitalni projekat koji će promijeniti izgled cijele Sarajevsko-romanijske regije, a posebno opštine Pale

Vozić kreće sa parkinga na Poljicama do Peggya, nastavljajući kroz vikend naselje do hotela Lavina, pa sve do krajnjeg odredišta Olimp bara. Ova stajališta će omogućiti turistima da uživaju u različitim atrakcijama i pogledima na Jahorinu, uključujući predivne prirodne pejzaže, skijaške staze kao i druge turističke atrakcije. Priroda je ljepša nego ikada, a cijene su ostale iste kao i ranijih godina. Trudimo se da Jahorinu učinimo dostupnu svim ljubiteljima planine, bez obzira na ekonomskim status. Primjera radi, cijena panoramske vožnje žičarom i planinskog boba je 15 KM, dok u pedalinama i kajaku možete uživati po cijeni od 20 KM.

Koja bi bila vaša preporuka za sve gastronome i ljubitelje kvalitetnog pića?
– Vrata Olimp bara otvorena su za sve istinske hedoniste i sladokusce. Meni je pažljivo osmišljen da zadovolji različite ukuse i preferencije. Vrhunski kuvari pripremaju jela od najkvalitetnijih lokalnih i sezonskih namirnica, kombinujući moderne i tradicionalne tehnike. Prilikom odabira namirnica prednost dajemo lokalnim proizvođačima, kako bismo podržali male biznise, a turistima dali priliku da uživaju u ukusima domaće i organske hrane. Lokacija na 1879 metara nadmorske visine pruža spektakularan pogled na okolne planinske vrhove i netaknutu prirodu. U sklopu Olimpijskog bara nalazi se Olimp plaža , opremljena ležaljkama za potpuni doživljaj.

Što se tiče ljetnih dešavanja, šta Jahorina nudi ovog ljeta?
– Posjetioci će imati priliku da uživaju i u velikom broju sportskih i kulturnih događaja. Najavio bih najspektakularnije trail takmičenja u regionu, Jahorina Ultra trail, koje će održati u periodu od 22. Do 23. jula 2023. i tada će kroz cilj proći učesnici: ULTRA, MAXI, MIDI I MINI TRKE, dok ćemo 10 najboljih učesnika ULTRA trke i pet najboljih učesnika MAXI trke ugostiti još jednom na MASTERS trci, 30. septembra u kojoj će se njeni trkači boriti za spektakularnu nagradu – automobil! Takmičenje će biti organizovano na svjetskom nivou, uz vrijedne nagradne fondove. Jahorina će u avgustu biti centar modnih dešavanja, upravo na našoj planini održaće se Fashion Weekend Jahorina u sklopu Sarajevo Film Festivala od 17. do 20. avgusta. Ovaj praznik za sve ljubitelje trendova okupiće najzvučnija imena iz svijeta visoke mode. Takođe, važno je najaviti i Summer English Camp od 10. do 20. jula, kao i umjetničku koloniju HUB Jahorina koja će okupiti veliki broj umetnika u period od 10. do 20. septembra.

Od atrakcija jedinstvenih za ovaj dio Evrope izdvaja se Tower, Loopster, SkyDive, Butterfly, NauticJet, ZipLine – svaka od ovih atrakcija uz planinski bob dio je ponude fantastičnog „OLIMP“ parka

Primjetno je da Olimpijski centar sve više pažnje posvećuje održivom i ekološkom razvoju. Kako planirate motivisati posjetioce da na drugačiji način razmišljaju o prirodi i planini?
– Naša vizija je da Jahorina bude ne samo jedno od najljepših turističkih odredišta, već i primjer održive planine koja brine o svom okruženju. Svjesni smo da je priroda srce naše destinacije i da je na nama odgovornost da je zaštitimo i sačuvamo za buduće generacije. Ulažemo velike napore u očuvanje i obnovu našeg ekosistema. Pokrenuli smo brojne mjere u cilju zaštite flore i faune. Naš cilj je da obezbijedimo održivo upravljanje šumama i vodama, i promovišemo reciklažu i smanjenje otpada na planini. Mislim da je ključ u promjeni svijesti. Ako želimo promjenu, moramo biti primjer. Kroz edukaciju i podizanje svijesti posjetilaca, trudimo se da inspirišemo sve da se pridruže našem ekološkom naporu. Uvjeren sam da su održivi razvoj i društvena odgovornost ključni faktori za dugoročni uspjeh. Umjesto da iscrpljujemo prirodne resurse i eksploatišemo radnu snagu, zalažemo se za etičko poslovanje i očuvanje životne okoline.

Ljeto na Jahorini će sigurno ostaviti trajan utisak na sve posjetioce, spremate li se za narednu zimsku sezonu?
– Pripreme za zimsku sezonu počeli smo pred kraj prošle zimske sezone. Naš cilj je da maksimalno iskoristimo potencijal Jahorine, koji je ogroman. Trenutno nam je prioritet izgradnja gondole Jahorina – Pale, kapitalni projekat koji će promijeniti izgled cijele Sarajevsko – romanijske regije, a posebno opštine Pale.

Jahorina će u avgustu biti centar modnih dešavanja, u sklopu Sarajevo Film Festivala održaće se Fashion Weekend Jahorina

Prvi korak u realizaciji ovog projekta je izrada studije koja će preciznije definisati određene detalje u vezi s kapacitetom i trasom. Projekat je ogroman, radi se o dužini od sedam kilometara, što znači da će se graditi oko tri godine. Implementacija ideje promijeniće živote građana Pala, cilj nam je da podignemo životni standard i zaposliti nove građane. Možemo se složiti da je ovo projekat od opšteg interesa.
Takođe, izgradnju ski centra Igrišta kod Vlasenice privodimo kraju. Na Igrištima očekujemo turiste iz cijele istočne BiH i zapadne Srbije. Velika prednost je strateški dobar položaj, kao i blizina aerodroma Tuzla. Izgradnjom sistema za osnježavanje imaćemo najmanje 120 dana skijanja u sezoni, dok ćemo ljetnjim sadržajima učiniti da ova destinacija bude atraktivna tokom cijele godine. Ovo će biti planinski centar idealan za dnevne i vikend turiste. Pored toga, ovom investicijom stvorićemo uslove za rapidan privredni i ekonomski razvoj Vlasenice i Han Pijeska.

Navedeni rezultati govore u vaše ime. Ipak, zanima nas šta za vas predstavlja najveću satisfakciju u vašem dosadašnjem angažmanu?
– U svijetu ski biznisa, u kojem je često naglašena nemilosrdna konkurencija, odlučio sam da stavim humanitarni rad i društveni angažman iznad svega. Pravi uspjeh ne mjerim samo finansijskim postignućima i prepoznatljivošću, već našim doprinosom za širu zajednicu. Posebno sam ponosan na akcije „Hiljadu kaciga za našu djecu“, i „Hiljadu skija za našu djecu“ čiji je primarni cilj vraćanje djece zdravom načinu života i fizičkoj aktivnosti.

Olimp bar na 1879 metara nadmorske visine pruža spektakularan pogled na okolne planinske vrhove i netaknutu prirodu

Pored šanse da uče o prirodi i okruženju u kojem žive, djeca dobijaju priliku da razvijaju svoje samopouzdanje, društvene vještine, kao i porodične veze. Njegovanje i stvaranje ljubavi prema planini je nešto što mi razvijamo kod naše djece. Moj glavni motiv je da doprinesem stvaranju uslova u kojima će svako dijete imati mogućnost da skija, bez obzira na ekonomski položaj njegove porodice. Do sada je u navedenim akcijama podijeljeno preko 500 skija i kaciga i to je samo početak.
Svojim primjerom želim da inspirišem sve koji imaju bilo kakav uticaj i prostor da preispituju svoje vrijednosti i postupke, te da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju boljeg svijeta. Naše je samo ono što smo dali drugima, jer uspjeh svoju pravu dimenziju dobija onda kada ga dijelimo s drugima. Zaključno, posjeta planine Jahorine je ne samo prilika za ljubitelje zimskih sportova, već i poziv svima da otkriju prirodnu ljepotu i čari ovog predivnog mjesta. Dođite i istražite čarobni svijet Jahorine – očekuje vas nezaboravno iskustvo, koje će obogatiti vašu dušu i pobuditi sva vaša čula.