Mon Sen Mišel: Bajka između plime i oseke

  • In Travel
  • 22. May 2017.
  • 696 Views
Mon Sen Mišel: Bajka između plime i oseke

Jedna od prvih građevina stavljenih na listu UNESCO Svjetske baštine je Mon Sen Mišel u Francuskoj. Osim po svojoj ljepoti, ovo mjesto je specifično po tome što se ovdje mogu vidjeti najveće razlike u nivou mora između plime i oseke

Iako je to zanimljiv fenomen, vrlo je opasan za posjetioce. Naime, ako se nađete na putu ka planini za vreme oseke, pjesak je mokar i možete da potonete u njega kao u živo blato, a s plimom, koja brzo nailazi, možete se i udaviti. Zbog ekstremnih oseka, more se ponekad povuče i po 15 km u proljećnim mjesecima, pa je ova planina na kopnu, dok se za vrijeme visoke plime pretvara u ostrvo okruženo morem.

Ostrvo je čuveno po svom benediktinskom manastiru, koji dominira ovim ostrvom površine 55.000 m². Nalazi se na vrhu planine, a srednjevjekovni grad je izgrađen oko njega. Do samostana vodi 900 stepenica. Ova utvrđena opatija je jedan od najboljih primjera francuske srednjovjekovne arhitekture. Mon Sen Mišel je i selo na ostrvu osnovano 708. Do ostrva se ranije moglo stići kopnom samo u periodu oseka. Krajem 19. vijeka ostrvo je povezano sa obalom uređenjem prirodne prevlake i izgradnjom puta. Izgradnjom brane povećana je akumulacija pjeska u zalivu i on je postao plići. Od juna 2006. pokrenut je projekat hidrauličke brane koja bi povećala nivo vode oko ostrva za 70 centimetara.

U manastiru danas žive i rade još desetak benediktinskih monaha. Mon Sen Mišel je postala velika turistička atrakcija. Godišnje ga posjeti 3,5 miliona turista. Ostrvo i zaliv su od 1979. na listi svetske baštine UNESKO-a. Ostrvo Mon Sen Mišel se nalazi na top listi najljepših mjesta na svijetu.

Viktor Igo je rekao da je Mon Sen Mišel za Francusku ono što su piramide za Egipat.

Preporučujemo vam i sljedeće: