Todorić preko novina poručio: Nemojte rasprodavati Agrokor

Ivica Todorić dao je intervju za hrvatski nedjeljnik Express u kojem je otkrio svoja tri stava o Agrokoru. Kako je rekao, ne želi previše istupati u javnost, jer se boji da bi mogao naškoditi koncernu

– Želim da Agrokor uspije i podupirem sve koji djeluju u tom smislu – rekao je Todorić za Express.

Druga Todorićeva poruka je da uspjeh Agrokora podrazumijeva da opstane u onom obliku u koji je izrastao u posljednjih nekoliko decenija, dok ga je on vodio i razvijao, s poslovanjem u šest zemalja (BiH, Crna Gora, Srbija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska), posebno u maloprodaji, koja mu je i omogućila rast prodaje proizvoda članica koncerna, najviše iz prehrambenog, ali i poljoprivrednog sektora. Za Todorića bi to predstavljalo „uspjeh“. Uz poslovnu, ta izjava ima političko-ekonomsku dimenziju. Upućena je Vladi te smijeru i načinu na koji ona vodi ekonomsku politiku.

Kao što je poznato, kad je izbio slučaj Agrokor, niz državnih službenika i prigodnih komentatora opredijelilo se za rasformiranje Agrokora jer svojom veličinom navodno predstavlja sistemski rizik: ako poklekne Agrokor, pogođeni su svi. Prema Todoriću, riječ je o prilici, a ne o riziku.

Osim toga, ovim stavom Todorić na neki način očekuje i da se prizna njegovo djelo. Kad je Vlada preuzela Agrokor, dio je komentatora upućivao da se mora sačuvati ono što je u četvrt vijeka sagrađeno. Poslije je taj moment nekako zametnut, ali Todorić na njemu insistira. I niz je dobavljača zahtijevao opstanak domaćeg prodajnog lanca, iako ih je potpredsjednica Vlade Martina Dalić donedavno upućivala na to da za svoje proizvode traže druge kupce.

I kao treće, Todorić ističe da je ta želja da Agrokor uspije (upravo ovakav, sa sinergijama) bila razlog zbog kojeg je odstupio i prepustio Agrokor Vladi. Bilo je očigledno da je do posljednjeg trenutka bio uvjeren kako može savladati teškoće s kojima se koncern suočio pa je pitanje bilo zašto je odstupio. Okolnosti i sukobi očito su vodili u slom.