Najskuplji zalogaji na svijetu

Gastro

Ko bi rekao da će jednog dana neki ljudi plaćati čitavo bogatstvo za nekoliko ukusnih zalogaja. Ali, to je realnost. Iako „rastu“ i „žive“ na ovoj planeti, te zalogaje sebi mogu da priušte bogati. Mogu i oni drugi, ali moraju na put oko svijeta ili u lov sa korpom u ruci

Preukusni šafran

Cvijet krokusa, od kojeg se dobija ovaj začin, raste svuda. Šafran je skup jer je za kilogram potrebno 75 hiljada cvjetova, a to je zapremina pet olimpijskih bazena. Cijena je od 80-800 eura za kilogram.

Makadamija

Nešto kao orah. Zapravo je zovu australijski orah. Kažu da je preukusna, pogotovo kao krem ili u čokoladi. Skupa je jer drvo rađa plodove tek nakon deset godina, a zahtjevno je po pitanju staništa – voli veliku vlagu i hranljivu zemlju. Cijena je oko 25 eura za kilogram.

Kavijar

Nemaju svi istu cijenu. Kralj kavijara i po ukusu i po cijeni je Beluga kavijar. Dobija se od riba čiji su preci živjeli u dobu Jure, pa kako neće biti skupo? Pričamo o ribljim jajima vrste koja je na planeti 120 miliona godina tako da bar za ovaj podatak morate platiti blizu četiri hiljade eura.

Tartufi

Najjeftinije za kilogram možete da prođete sa 1.500 eura. Ako biste da uživate u skupljim varijetetima, koštaće vas oko četiri hiljade. Tartufi su sorta pečurki. Posebnog su ukusa, rastu pod zemljom, teško ih je naći (osim ako nemate za to dresirane pse) i sporo rastu. Proizvodnja je veoma neizvjesna.

Krompir

Ko bi rekao da se za kilogram krompira plaća 500 eura? Ali, ovo nije običan krompir. Ovo je La Bonot. Raste na francuskom ostrvu Noarmutje u regiji uz more i tu jedino može da daje plodove. Godišnje se proizvede samo sto tona. Eto zašto je toliko skup.

Goveđe meso, ali Vagi

Goveđih farmi na kojima se gaje Vagi grla ima svuda u svijetu, ali one u Japanu najviše brinu o životinjama, pa je i njihovo meso najskuplje. Priča se da ovi Japanci goveda hrane pivom, da ih maze i da su prema njima veoma nježni i pažljivi. Zato i naplaćuju cjelokupnu uslugu. Dakle, za odrezak ćete morati da platite oko 200 eura, a ako biste sočna rebra, koštaće vas oko dve hiljade. Zavisi i koji vam kulinarski majstor spremi…