Češka pooštrila monetarnu politiku, prva u EU još od 2008. godine

Eurozona

Češka narodna banka povećala je referentnu kamatnu stopu prvi put od 2008. godine. Time je postala prva centralna banka u Evropskoj uniji koja je započela novi ciklus pooštravanja monetarne politike

Ovaj potez, kako ocjenjuje agencija Rojters, reflektuje sve izraženiju želju među evropskim centralnim bankama da se odustane od ultra-labave monetarne politike nakon finansijske krize. Većina njih, uključujući i Banku Engleske koja je danas zasjedala – nisu mogle to da učine s obzirom na neizvjesnost u pogledu privrednog rasta i inflacije.

Međutim, podstaknut rastom ekonomije i inflacije iznad ciljanog nivoa, bord direktora Češke narodne banke glasao je za podizanje ključne dvonedeljne repo stope na 0,25 odsto sa nivoa od 0,05 procenata, na kom se nalazila od novembra 2012. godine.

Češka kruna je ojačala na 25,94 eura, što je rast na dnevnom nivou od 0,6 odsto.

Kruna je porasla za 4,0 odsto otkako je centralna banka u aprilu napustila politiku limitiranja kursa na oko 27 evra, što je bio prvi korak u normalizaciji monetarne politike.

Banka je u junu signalizirala povećanje kamate u trećem kvartalu, ali su tržišta bila podjeljena oko toga koliko će se brzo kreatori monetarne politike odlučiti na takav potez.

Skeptici su procjenjivali da će banka sačekati uglavnom zato što bi povećanje kamate moglo previše da ojača kurs i učini češke aktive još atraktivnijim za investitore iz eurozone, u vrijeme kada Evropska centralna banka nastavlja da kupuje aktive i drži negativnu kamatu na depozite.

Posljednje značajno povećanje referentne kamate među zemljama EU, imala je Poljska u maju 2012. godine, mada je Danska u januaru prošle godine kozmetički podigla svoju ključnu kamatu kako bi održala fiksni devizni kurs danske krune prema euru, ali njihova kamta i dalje iznosi minus 0,65 odsto, navodi Rojters.