Ekonomija eurozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija eurozone porasla je u drugom tromjesečju najsnažnijim tempom u nešto više od šest godina, iako su aktivnosti u junu blago posustale, odražavajući slabiji rast uslužnog sektora, izvijestila je londonska kompanija “Markit”

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor evrozone kliznuo je u junu na 55,7 bodova, s 56,8 bodova koliko je iznosio u maju, procenili su u Markitu.

Vrijednost junskog indeksa najniža je u pet mjeseci, ali i dalje signalizuje solidan rast aktivnosti, “zaokruživši najsnažnije tromesečje ekonomskog rasta u više od šest godina”, ističu iz londonske kompanije.

“Iako podaci za PMI naznačuju blago popuštanje tempa rasta u junu, vrednost (indeksa) treba posmatrati u kontekstu povišenih nivoa u prethodnom razdoblju”, ističe glavni ekonomista “Markita” Chris Williams.

Tako je prosječna vrijednost indeksa u drugom tromjesečju iznosila 56,4 boda i najviša je od prvog tromjesečja 2011. godine, navodi se u izvještaju.

“Uprkos blagom padu u junu, prosječna stopa rasta u drugom tromjesečju najviša u više od šest godina i sudeći prema podacima iz ranijih razdoblja odgovara ubrzanju rasta BDP-a s 0,6 u prvom tromjesečju na 0,7 odsto”, precizira Williams.

Junsko posustajanje odražava najslabiji tempo rasta aktivnosti u uslužnom sektoru u pet mjeseci, dok je proizvodni sektor zabiljeežio najsnažniji rast od aprila 2011. godine, utvrdili su u “Markitu”.

Slabiji junski tempo prati i posustajanje aktivnosti u dvije vodeće ekonomije, njemačkoj i francuskoj, koje su u junu porasle najslabijim tempom u četiri mjeseca, odnosno pet mjeseci. Rast je – drugi mjesec zaredom – oslabio i u ostalim članicama eurozone, ali uz najviši nivo poslovnih aktivnosti i zapošljavanja u 10 godina, napominje se u izvještaju.

(Hina)