Zašto najveći svjetski menadžer za bogatstvo odbija bitkoin?

Valuta

UBS Group AG, najveći menadžer bogatstva na svijetu, nije spreman da izvrši alokaciju portfelja za bitkoin zbog nedostatka nadzora nad ovom valutom od strane vlade, rekao je glavni investitor UBS grupe

Bitkoin takođe nije dostigao kritičnu masu koja bi se smatrala održivom valutom za ulaganje, rekao je UBS-ov investitor Mark Haefele i dodao:”Ukupna količina svih kriptovaluta nije čak ni blizu veličine neke manje valute, u koja bi UBS alocirao sredstva”.

Bitkoin je podijelio investitore po pitanju održivosti i volatilnosti, a UBS je među kritičarima. Bitkoin je u petak uvećao vrijednost na rekordnih 8.000 dolara. „Međutim, i pored nevjerovatnog uspjeha ove digitalne valute, događaji poput terorističkog napada, koji je finansiran bitkoinom, predstavljaju potencijalne rizike koje je teško procijeniti“, rekao je Haefele.

„Dovoljan je jedan teroristički napad u SAD-u, koji je finansiran bitkoinom, da bi se američki regulator umiješao i preduzeo akciju. To je nepovoljan rizik koji bitkoin ima, a druge valute nemaju.“

Iako su skeptici nazvali bitkoinov brzi napredak efektom balona, ova valuta je toliko dobila na značaju da finansijske firme ne mogu da je ignorišu. Naime, bitkoin je ove nedjelje porastao za 17 posto, na vrijednost od 7.997 dolara, nakon čega se, u kasnijem trgovanju, njegova vrijednost spustila.

Predsjednik UBS Akel Veber ovog mjeseca je rekao da je Bitcoin špekulativna investicija, a ne vrijednost, dok je izvršni direktor Credit Suisse Group Tidjane Thiam opisao špekulacije oko bitkoina kao “definiciju balona”. Izvršni direktor „JPMorgan Chase & Co.“ Jamie Dimon nazvao je bitkoin “prevarom” koja će na kraju eksplodirati. Pored toga, ruski predsjednik Vladimir Putin je prošlog mjeseca ukazao na rizik od korišćenja kriptovaluta za pranje novca, utaju poreza i finansiranje terorizma.

Ipak, CME Group Inc. je saopštio da planira da uvrsti fjučerse bitkoina do kraja godine, zbog velike tražnje od strane klijenata.