Kineske devizne rezerve na maksimumu

Valuta

Kineske devizne rezerve porasle su u julu više nego što se očekivalo, dostižući devetomjesečni maksimum

Razlog je oštrija regulativa i slabiji dolar koji su uticali na smanjenje odliva kapitala.

Devizne rezerve su povećane u julu za 24 milijarde dolara na 3,08 hiljada milijardi dolara, u odnosu na rast od 3,2 milijarde dolara u junu, prenosi agencija Rojters.

Ekonomisti su u anketi britanske agencije predviđali rast od 12 milijardi dolara.

Ovo je prvi put od juna 2014. godine da Kina bilježi rast deviznih rezervi šest mjeseci uzastopno, koje su sada na najvišem nivou od oktobra prošle godine.

Kina je pooštrila propise o iznošenju kapitala iz zemlje u poslednjih nekoliko mjeseci u nastojanju da podrži domaći valutu juan i zaustavi pad deviznih rezervi. Prošle godine, Peking je potrošio skoro 320 milijardi dolara rezervi na podršku nacionalnoj valuti, ali je juan uprkos tome oslabio oko 6,5 odsto prema rastućem dolaru, što je njegov najveći godišnji pad od 1994. godine.

Od tada, juan je ojačao više od 3,0 procenta u dosadašnjem toku godine, zahvaljujući velikom zaokretu u kretanju kursa dolara i novim mjerama Pekinga koje su „počistile“ špekulante na tržištu koji su se kladili na dalju deprecijaciju valute.

Vrijednost kineskih zlatnih rezervi je porasla na 75,08 milijardi dolara krajem jula, sa nivoa od 73,58 milijardi dolara krajem juna, prema podacima Narodne banke Kine, navodi britanska agencija.