Kapitalizacija bitcoina veća od Vize i Mastercarda zajedno

Valuta

Vrijednost kriptovalute bitcoin veća je od dvije najveće svjetske kartičarske platne mreže, Visa i Mastercard, čija zajednička tržišna kapitalizacija iznosi 871 milijardu dolara.

Prema posljednjim podacima s tržišta kriptovaluta, bitcoin trenutno kapitalizira nešto više od 1,0 bilion dolara. Digitalna kovanica je od nule stigla do tržišne vrijednosti od 1.000 milijardi dolara, 3,6 puta brže od Microsofta, prenosi Russia Today.

Najstarija svjetska digitalna valuta je takođe prošle nedjelje kada je dostigla rekordnu cijenu od 61.700 dolara, bila vrijednija od tri najveće svjetske banke zajedno. Tada se njena tržišna kapitalizacija približila nivou od oko 1,15 biliona dolara, dok je vrijednost „JPMorgana“, Bank of America i Industrijske i komercijalne banke Kine (ICBC) zajedno iznosila 1,08 bilijuna dolara.

Izvori iz Econometricsa za analitiku kripto tržišta kažu da je 13. marta vrijednost bitcoina bila jednaka kao 45 posto sredstava investitora uloženih u zlato i da je odgovarala udjelu od 10 posto fizičkog tržišta zlata u cjelini, objavio je portal Cointelegraph.

Da bi stvarno pomračio sjaj zlata, bitcoin bi se trebao trgovati po cijeni od 590.000 dolara, dodaju navedeni izvori.

U utorak popodne, bitcoin se trgovao po cijeni od 54.865 dolara.