Facebook odustaje od nezavisne kriptovalute?

Valuta

Pozivajući se na tri izvora iz same kompanije, portal navodi da je Facebook neće promovisati Libru kao nezavisnu valutu, već da će ona prevashodno služiti za denominaciju već postojećih moneta, poput dolara ili eura.

Isti izvori navode i da će Facebook odložiti lansiranje Kalibre (Calibra), digitalnog “novčanika” za elektronske valute, obzirom da će platforma biti tvorena za sav digitalni novac.

Prema novim planovima, Kalibra će izaći u oktobru umjesto ovog ljeta (kako je prvobitno najavljeno) i neće istovremeno biti dostupna širom sijveta, već samo u pojedinim državama.

Od kada je u junu 2019. gdoine najavio svoju digitalnu valutu, Facebook se suočio sa brojnim problemima.

Libra je trebala da se korisnicima bude dostupna preko Facebook Mesindžera, WhatsApp-a ili posebne aplikacije po Kalibra, a njom je trebalo da upravlja posebno neprofitno telo sastavljeno od tehnoloških kompanija, finansijskih i nevladinih organizacija, prenosi NovaEkonomija.

U mjesecima nakon što je više centralnih bankara velikih ekonomija kritikovalo plan, Libra projekat su počele da napuštaju pojedine kompanije, nakon signala da bi banke mogle, u skladu sa lokalnim zakonima, u potpunosti da odbiju saradnju po pitanju Libre