BMW automobili će međusobno komunicirati

Automobil

Kompanija BMW je jedna od prvih koja će u svoje automobile integrisati sistem komunikacije između određenih modela (Vehicle-to-vehicle – V2V)

V2V sistem će automatski slati poruke upozorenja i usporavati vozila kako bi sprečili ulazak u potencijalnu opasnost izazvanu nesrećom ili neočekivanim nevremenom.

Tehnologiju je razvila holandska kompanija Here Technologies, koju su pre oko tri godine zajedno preuzeli BMW, Audi i Mercedes, a koja se specijalizovala za pravljenje satelitskih mapa i navigacije za automobile.

Kompanija Here predviđa da će V2V sistem biti zastupljen u više od deset miliona automobila već tokom 2019. godine.

Prva BMW vozila će Here Safety Services paket dobiti sredininom 2018, za automobile namenjene za američko i zapadnoevropsko tržište, a još nema informacija da li će uticati na cenu vozila.

Softver sistema će biti povezan sa senzorima pojasa za vezanje, svetla za maglu, sigurnosne automatske kočnice i kontrole stabilnosti.

Sistem za sada ima dve funkcije, prva je Here Hazard Warrnings koja će slati poruku upozorenja nakon iznenadnog zaustavljanja, usled nesreće ili ekstremnih vremenskih uslova, koje će predviđati Here, a druga je Here Road Sings koja će informisati vozača o gužvi na putu i ograničenjima brzine.