Pronađeno remek-djelo iz Nigerije prodato za 1,2 miliona funti

Pronađeno remek-djelo iz Nigerije prodato za 1,2 miliona funti

Remek-djelo iz Nigerije, slika Tutu, slučajno pronađena poslije 40 godina u jednom stanu u Londonu, prodata je na aukciji za više od milion funti

Slika Bena Envonvua iz 1974. godine, na kojoj je oslikao princezu Adetutu Ademiluji, poznatu kao Tutu, postala je simbol pomirenja poslije konflikta u Bijafri, otcjepljenom dijelu Nigerije od 1967 do 1970. godine, navodi Bi-Bi-Si.

Slika, za koju se očekivalo da dostigne vrijednost od 300.000 funti, prodata je za 1.205.000 funti.

Pisac Ben Okri smatra da je otkriće tog djela, koje se više od 40 godina vodilo kao nestalo, najznačajnije u savremenoj afričkoj umjetnosti u posljednjih 50 godina.

Sliku je otkrio direktor aukcijske kuće Bonams za modernu afričku umjetnost Žil Pepjat kada je pozvan da procjeni umjetnička djela u jednom skromnom stanu u sjevernom Londonu.

Pepjat je rekao da je redovno dobijao pozive da pogleda verzije slike Tutu koje su bile kopije.

Nije poznato kako je komad dospio u London, a vlasnici su zahtijevali anonimnost.

Envonvu, koji se smatra ocem nigerijskog modernizma, naslikao je tri verzije slike Tutu, a do nedavno su se sve tri vodile kao nestale.

Primjerak otkriven u Londonu je druga verzija, navodi Gardijan. Prva slika, iz 1973. godine, ukradena je 1994. godine. Ne zna se gdje je ona danas, a isti slučaj je i sa trećom verzijom.

Preporučujemo vam i sljedeće: