Rusi izumili robota koji vodi razgovor za posao

HiTech

Ruska startap kompanija Stafory stvorila je prvog robota koji će umjesto ljudi intervjuisati kandidate na razgovorima za posao, prenosi Blumberg

Vera, nazvana prema majci svoga tvorca Vladimira Svešnikova, trebala bi broj prijavljenih kandidata smanjiti za devedeset posto, dok će konačni odabir ipak obaviti uprava kompanije. Zasad je riječ isključivo o uslužnim djelatnostima i fizičkim poslovima, kao što su građevinski radnici ili konobari, prenosi Lider.

Ovaj oblik vještačke inteligencije Strafory je stvorio još 2016. godine, ali uskoro će Veru upoznati i klijenti u Aziji, Sjedinjenim Državama i Evropi, tačnije velike kompanije poput Pepsija ili Loreala.

Svešnikov je objasnio kako je, zajedno s partnerom Aleksandrom Uraskinom, na ideju došao kada su sve pozive i razgovore s potencijalnim zaposlenicima morali odraditi lično, zbog čega su se i sami osjećali poput robota.

Inače, Verin vokabular sastoji se od više od 13 milijardi izraza i govora preuzetih s televizije i Vikipedije te kombinuje tehnike prepoznavanja govora s Gugla ili Majkrosofta. Zahvaljujući tome, robot će, baš poput ljudi, moći voditi razgovor i razumijevati odgovore, a sljedeći korak je omogućiti joj da prepoznaje emocije kao što su ljutnja, razočaranje i zadovoljstvo.

Dodaju i kako ovaj revolucionarni pristup razgovorima za posao troškove kompanija mogao smanjiti za trećinu.