Milijarderi pronašli novi, sveti gral ulaganja

HiTech

Najbogatiji šefovi tehnoloških divova pronašli su novi, sveti gral ulaganja – nuklearnu fuziju.

Jeff Bezos, Bill Gates, Marc Benioff, Sam Altman, Vinod Khosla i Peter Thiel samo su neki od milijardera koji su zajahali talas investicija u tehnologiju koja – barem zasad – nije isplativa. Ipak, najbogatije ljude svijeta, čini se, ta činjenica ne brine previše.

Suosnivač i direktor firme Salesforce, Marc Benioff, gradnju fuzijskih reaktora naziva “veličanstvenim snom”.

– To je sveti gral. To je mitski jednorog. Nema ograničenja jednom kad je pokrenete – rekao je Benioff za The Wall Street Journal, prenosi Novac.hr.

Benioff je investirao u američku firmu Commonwealth Fusion Systems (CFS) koja dizajnira i stvara kompaktne strojeve za nuklearnu fuziju. Bill Gates je također investitor u CFS, a osnivač Amazona, Jeff Bezos, investirao je u kanadsku firmu General Fusion.

Fuzija je proces koji se stalno odvija na Suncu. To je proces spajanja jezgri lakih atomskih elemenata pri čemu se oslobađa golema količina energije.
Znanstvenici već otprilike sto godina znaju da se energija nuklearne fuzije oslobađa na Suncu, a na Zemlji je pokušavaju razviti decenijama.

Jedno od najvećih postignuća u istraživanju fuzije dogodilo se u decembru prošle godine kad su naučnici iz Nacionalnog laboratorija Lawrence Livermore došli na korak bliže prekretnici u stvaranju čistog i neograničenog izvora energije.

To je bilo prvi put na Zemlji da je kontrolirana fuzijska reakcija proizvela više energije nego što je potrebno za njeno pokretanje i održavanje. Nuklearna fuzija je na glasu kao potencijalni izvor energije budućnosti zato što ne “proizvodi” nuklearni otpad.

Ali, vjerovatno će proći decenije prije nego što se uspije primijeniti na komercijalnu proizvodnju električne energije.

Uprkos tome, sektor nuklearne fuzije doživio je velik porast globalnih ulaganja u posljednjih nekoliko godina. Samo u 2021. uloženo je oko 2,8 milijardi dolara u fuziju, u usporedbi s oko dvije milijarde dolara u prethodnom desetljeću.

Benioff je rekao kako je osoba koja ga je uvjerila da uloži u firmu koja se bavi komercijalizacijom nuklearne fuzije Vinod Khosla, suosnivač Sun Microsystemsa.