Mask poručuje: “Prototip humanoidnog robota stiže sljedeće godine”

HiTech

Direktor “Tesle” Ilon Mask rekao je da će ovaj proizvođač električnih automobila sljedeće godine vjerovatno predstaviti prototip humanoidnog robota za opasne, ponavljajuće ili dosadne poslove koje ljudi ne vole da obavljaju.

Bogati preduzetnik rekao je na prezentaciji povodom “`Teslinog` dana vještačke inteligencije” da će robot visine oko 170 centimetara biti u stanju da obavlja razne poslove, od zavrtanja šrafova na automobilima do uzimanja namirnica u radnjama.

Mask je ocijenio da će robot izvršiti “duboki uticaj na ekonomiju” rješavajući problem nedostatka radne snage. Napomenuo je da je važno postići da ova mašina ne bude izuzetno skupa.

Prezentacija je održana u vrijeme kada je kompanija “Tesla” pod pažnjom javnosti i nadležnih službi zbog naprednog sistema za autonomnu vožnju koji se ugrađuje u automobile ove marke.

Mask nije komentarisao pitanja o bezbjednosti ove tehnologije, ali je rekao da je uvjeren da će uz pomoć sadašnjih kamera u vozilima i kompjutera biti postignuta potpuna autonomna vožnja uz viši stepen bezbjednosti nego kada je čovjek za upravljačem.

Agencija za bezbjednost u saobraćaju pokrenula je istragu o “Teslinoj” asistenciji za autonomnu vožnju zbog sudara u kojima su “Teslini” automobili udarili u nepomična policijska i vatrogasna vozila.