I Honda najavila odlazak iz Britanije

COMPANY

Japanski proizvođač automobila Honda sprema se da objavi da zatvara svoju jedinu fabriku automobila u Britaniji 2022. godine, što predstavlja gubitak od 3.500 radnih mesta, izjavio je konzervativni poslanik Justin Tomlinson za Reuters.

Tomlinson, konzervativni poslanik iz Swindona koji je glasao za Bregzit 2016. godine, rekao je da se sastao s ministrom za poslovanje i predstavnicima Honde koji su potvrdili takve planove.

„Trebalo je da daju saopštenje sutra ujutru, očigledno je ‘procurelo’ ranije“, kazao je Tomlinson, koji u parlamentu zastupa Severni Swindon.

„Ovo nije povezano s Brexitom. To je rezultat kretanja na globalnom tržištu. Oni žele da konsoliduju proizvodnju u Japanu“, dodao je on.

Honda je proizvela prošle godine u svojoj fabrici u južnoj Engleskoj, gdje pravi modele „Civic“ i „CV-R“, nešto više od 160.000 vozila, što čini nešto više od 10 odsto ukupne britanske proizvodnje vozila koja dostiže 1,52 miliona jedinica, navodi Reuters, dodajući da je vijest o zatvaranju fabrike predstavlja još jedan udarac za britansku auto-industriju.