Njemački tužioci optužili bivšeg direktora Volkswagena za prevaru

Njemački tužioci optužili su bivšeg direktora Volkswagena Martina Winterkorna i četvoro ostalih za prevaru i druge prekršaje povezane s višegodišnjim naporima kompanije na lažnom predstavljanju rezultata testova emisije dizela.

Tužioci navode u saopštenju objavljenom u ponedjeljak da je Winterkorn znao za prevarantsku praksu barem od maja 2014. i da ništa nije učinio da je spriječi.

To protivrječi Winterkornovom svjedočenju u njemačkom parlamentu da nije znao za taj problem sve do neposredno uoči njegove objave od američkih istražitelja u septembru 2015.

Winterkorn je podnio ostavku na direktorski položaj nekoliko dana kasnije.

Tužioci su saopštili da su optuženi – od kojih su svi vodeći ljudi Volkswagena – dio aktuelne manipulantske sheme koja je počela u 2006. Kompanija je priznala da je postavila software koji bi mogao ustanoviti kada testirani automobili ispunjavaju limite emisije štetnih gasova. Kada su automobili učestvovali u svakodnevnoj vožnji, kontrola emisija gasova bila je isključena, poboljšavajući nastup, ali emitujući daleko više od američkih zakonskih limita nitrogen oksida, zagađivača vazduha koji je štetan po zdravlje.

Ukupno je 11 miliona automobila bilo opremljeno nelegalnim softwareom.

Tužioci su dodali da su optuženici izvršili prepravku softwarea koja je koštala 23 miliona eura u 2014. u pokušaju zataškavanja istinskih razloga povećanog zagađenja tokom redovne vožnje.

Winterkorn i troje ostalih suočavaju se s kaznom od šest mjeseci do 10 godina zatvora ukoliko budu osuđeni pod optužbom za tešku prevaru koja je nanijela velike gubitke. Među ostalim optužbama su nepoštena konkurencija i kršenje povjerenja.

Prihodi stvoreni prodajom zasnovanoj na varanju mogu biti oduzeti. Tužioci su saopštili da iznos tih prihoda može biti u obimu od 300.000 do 11 miliona eura, prenosi Associated Press.