Apple i Amazon moraju da plate više od 200 miliona eura kazne u Italiji

COMPANY

Izalijanski regulator izrekao je u utorak novčane kazne američkim tehnološkim divovima Appleu i Amazonu, tvrdeći da su selekcijom prodavaca na digitalnoj platformi ograničavali konkurenciju u cijenama nekih Appleovih proizvoda.

Dvije kompanije uredile su ugovorima iz 2018. da samo određeni trgovci smiju na Amazonu prodavati Apple i Beats, čime su prekršeni propisi EU-a i ograničena je konkurencija u cijenama, utvrdio je italijanski regulator, prenosi tportal.hr.

Amazonu je zato izrečena novčana kazna od 68,7 miliona eura, a Appleu od 134,5 miliona eura i dvije kompanije moraju ukinuti ograničenja i omogućiti svim prodavcima izvornih Appleovih proizvoda da ih prodaju na Amazon.it-u.

“Kako bismo bili sigurni da naši klijenti kupuju izvorne proizvode, blisko sarađujemo s našim partnerima-prodavcima i angažovali smo timove stručnjaka širom svijeta koji sarađuju s policijom, carinom i trgovcima kako bi se prodavali samo autentični Appleovi proizvodi”, tvrde u Appleu.

Naglašavaju i da nisu prekršili propise o ravnopravnom tržištu.

Amazon je u odvojenom saopštenju objavio da se ne slaže s odlukom italijanskog regulatora, tvrdeći da je njegova kazna “nesrazmjerna i neopravdana”.

“Odbacujemo sugestiju da Amazon ima koristi od isključivanja prodavaca iz (…) trgovine budući da se naš poslovni model temelji na njihovom uspjehu”, stoji u saopštenju.

“Zahvaljujući sporazumu klijenti u Italiji mogu u našoj prodavnici naći najnovije proizvode Apple i Beats i na raspolaganju im je katalog s više od dvostruko više proizvoda, boljim cijenama i bržom isporukom”, poručuju.