Narednih nekoliko godina doći će do drastične promjene u transportnom sistemu

U idućih nekoliko godina doći će do drastične promjene u transportnom sistemu, ističu stručnjaci.

Predviđa se da bi do 2050. godine u drumskom saobraćaju mogla prevladavati električna autonomna vozila, a da bi pri tome cijeli sistem prevoza mogao postati čišći, pametniji i učinkovitiji.

– Vjerujemo da će u budućnosti doći do porasta autonomnih i električnih vozila, ali i carsharing usluga. To je jednostavno naša budućnost – ističe Laurens van den Acker, glavni dizajner u Renaultu.

Isto tako, analitičari ističu kako bi rastom popularnosti car sharing usluge, posjedovanje vlastitog automobila moglo postati potpuno besmisleno. Dodaju, kako automobili u budućnosti neće biti statusni simbol, nego će postati ono što oni zbilja i jesu, prevozna sredstva.

Da su takve promjene već i sada vidljive, te da su toga svjesni i svjetski divovi autoindustrije, pokazuje njihova sve veća uključenost u takvu vrstu usluga. Tako je recimo Daimler otkupio car sharing kompaniju Car2go, dok je BMW postao vlasnik DriveNowa i ReachNowa, piše BBC.

Tako bi, prema riječima stručnjak, cijeli sistem transporta u budućnosti mogao postati puno čišći, pametniji, ali i znatno učinkovitiji od onog kojeg danas poznajemo.