Američki fondovi najveći investitori na Bečkoj berzi

Fondovi

Međunarodni institucionalni investitori, među kojima dominiraju američki fondovi, i dalje predstavljaju najveću grupu ulagača na austrijskom tržištu kapitala.

Njihov je udio u ATX Primeu u 2018. iznosio 65,3 posto, slijede lokalni privatni ulagači s 18,4 posto te nefinansijske kompanije s 16,3 posto, podaci su Bečke berze.

Američki ulagači imali su uloženo 10,7 milijardi eura u austrijske dionice krajem prošle godine, pokazala je Ipreo studija koju je naručila Bečka berza i čiji su rezultati predstavljeni u New Yorku. “Bečka berza u ponudi ima najbolje kompanije i globalne investitore. U zadnje dvije godine tu poruku šaljemo u svijet, očigledno s uspjehom kako pokazuje Ipreo anketa”, rekao je izvršni direktor Bečke berze Christoph Boschan dodajući da napori nisu bili usmjereni samo na povećanje vidljivosti već i na kvalitetu trgovanja.

“Međunarodna povezanost je top prioritet moderne berze”, kazao je Boschan. Već sedmu godinu zaredom američki ulagači predvode ljestvicom sa oko četvrtine udjela, slijede austrijski čiji je udio značajno porastao prošle godine svrstavši se gotovo rame uz rame s Amerikancima. Uprkos neizvjesnostima koji okružuju Brexit britanski ulagači su treća najznačajnija grupa s udjelom od 16,7 posto. Slijede ulagači iz Francuske (6,4%), Njemačke (6,1%) i Norveške (5,6%).

Najznačajniji investitor u ATX Prime tržište bio je norveški državni fond Norges Bank, slijede američki fondovi The Vanguard Group i BlackRock Fund Advisors čija je strategija ulaganja pasivna, odnosno imaju dugoročni horizont. Slijede Erste Asset Management, američki Fidelity Management & Research Company, Erste Sparinvest Kapitalanlagegesellschaft te JP Morgan Asset Management.