Najveći državni fond na svijetu u prvih šest mjeseci bilježi gubitak

Fondovi

Norveški naftni fond, najveći državni fond na svijetu, zabilježio je u poslednjih šest mjeseci najveći nominalni gubitak koji je gotovo poništio sve dobitke u toku 2021. godine.

Povraćaj koji je fond vrijedan 1,2 biliona dolara ostvario pao je u prvoj polovini godine za 14,4 odsto, odnosno 174 milijarde dolara. Do pada su dovele rasprodaje u svim sektorima osim u energetskom, saopšteno je iz fonda.

Naftni fond je u toku 2021. godine zabilježio povećanje povraćaja od 14,5 odsto. Povraćaj je bio za 1,14 baznih poena iznad referentne vrednosti fonda, ali je sektor hartija od vrijednosti pretrpio snažan udar, izgubivši 17 odsto, dok je fiksni prihod pao za 9,3 odsto, piše Financial Times a prenosi Biznis.rs.

Investicije fonda u nelistirane nekretnine donijele su mu dobitak od 7,1 odsto, ali to je samo mali dio ukupnog portfolija sa udjelom od tri procenta, investicije u infrastrukturu za obnovljive izvore energije donijele su gubitak od 13,3 odsto.

“Tržište su definisali rast kamatnih stopa, visoka inflacija i rat u Evropi”, navodi generalni direktor fonda Nikolaj Tangen (Nicolai Tangen). “Investicije u hartije od vrijednosti pale su za skoro 17 odsto”, dodaje on.

Tehnološke akcije su imale “posebno loše” performanse, sa vrjednošću nižom za 28 odsto, rekao je Tangen.

Suvereni fond koji ima udio od oko 1,5 odsto u svakoj kompaniji listiranoj na svjetskim berzama, u prvoj polovini godine je imao priliv od 356 milijardi norveških kruna (36,66 milijardi dolara), a valutni kurs je uvećao vrijednost fonda za 642 milijarde kruna.