BlackRock osniva ETF bitcoin fond

Fondovi

Tržište kriptovaluta je krajem prošle sedmice dobilo i jednu pozitivnu vijest što je bilo dovoljno za podizanje optimizma.

U petak su se kriptovalute malo probudile nakon što je BlackRock, najveća svjetska invessticiona kompanija najavila da će lansirati svoj prvi bitcoin spot ETF u Sjedinjenim Američkim Državama.

U oktobru 2021. godine kompanija ProShares je ponudila prvi bitcoin ETF (pod simbolom BITO), koji je privukao milijardu kapitala u prvoj nedjelji, što nijedan ETF fond do sada nije uspoi. Cijena mu je bila iznad 40 dolara tokom euforičnog lansiranja, ali je trenutno pala za skoro 65 odsto, prenosi Seebiz.

Investicioni fond BlackRock okrenuo se trgovanju kriptovalutama još početkom 2022. godine. Pored toga, ovaj investicioni fond u martu je stavio težište svojih korporativnih ciljeva na biodiverzitet i ljudska prava.

BlackRock i njen glavni izvršni direktor Larry Fink dugo su lideri u sprovođenju ESG principa, uprkos tome što i dalje predstavljaju glavnu finansijsku podršku za kompanije u industriji fosilnih goriva