Stampedo investitora iz dioničkih fondova

Fondovi

Prema podacima kompanije EPFR Global, u nedjelju dana do prošle srijede iz dioničkih investicijskih fondova u svijetu investitori su povukli 23,2 milijarde dolara. To je najveći nedjeljni odliv od avgust prošle godine, a nadmašen je i iznos od 19,4 milijarde dolara koji je odlepršao iz globalnih dioničkih fondova nedjelju dana ranije.

Izbrisani svi dobici

Posebno su loše prošli fondovi izloženi evropskim dionicama. Iz njih su investitori povukli 2,9 milijardi dolara što je najveći iznos još od juna 2016. godine. “Iako su se slučajevi koronavirusa počeli pojavljivati i u SAD-u, širenje zaraze mnogo brže napreduje u Europi, posebno u Italiji”, izjavio je Martin Fridson, investicijski direktor kompanije Lehmann Livian Fridson Advisors.

Izgledno je da će se negativni trend nastaviti s obzirom da su najvažniji evropski berzanski indeksi u petak pali, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica turističkih kompanija. Panevropski STOXX 600 indeks oko 14 sati bio je u minusu gotovo 4 posto, na 366 boda, izbrisavši sve nedjeljne dobitke.

Ništa bolje nisu prošli ni menadžeri evropskih obvezničkih fondova s obzirom da im se imovina pod upravljanjem istopila za 2,6 milijardi dolara. Tako velikom odlivu ta vrsta investicijskih fondova nije svjedočila od novembra prošle godine.

Iz obvezničkih fondova izloženih evropskom dugu novac se ne povlači od decembra. Fondovi koji ulažu u obveznice s visokim prinosima pretrpjeli su odljev od 7,9 milijardi dolara, najviše od veljače 2018. godine.

I ta vrsta fondova bilježi ubrzanje odliva s obzirom da je tjedan ranije povučeno 6,8 milijardi dolara. S druge strane iz američkih fondova koji ulažu u obveznice s visokim prinosima novac se i dalje odliva, ali nešto sporije. Nakon 6,7 milijardi dolara koji su povučeni prethodnog tjedna, prošle nedjelkje odlilo se tek 2,9 milijardi dolara.

Fedova pomoć

Primjetno je oslabilo i povlačenje iz fondova izloženih američkim dionicama. Umjesto 17,7 milijardi dolara iz prethodne nedjelje, nedjelje iza nas zaključen je sa 6,2 milijarde dolara manjom imovinom. Danielle DiMartino Booth, izvršna direktorica kompanije Quill Intelligence, smatra da je izvanredno Fedovo smanjenje ključne kamatne stope za 0,5 posto pomoglo ublažiti udar na američke dionice.

Iznenadno smanjenje kamata slijedilo je izjavu ministara finansija skupine G7 o namjeri pokretanja poticajnih mjera kako bi se ublažile posljedice epidemije koronavirusa. “To je bilo dovoljno da dovede do skoka dionica”, tumači DiMartino Booth. Međutim, Wall Street je snažno pao u četvrtak i petak.

Izvor: Poslovni dnevnik